IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулите за кредитирането издърпаха цените на жилищата във Великобритания

Очакванията са цените да продължат да растат, а продажбите да се съживят през следващите месеци

12:47 | 15.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Стимулите за кредитирането издърпаха цените на жилищата във Великобритания

Индексът на цените на жилищата във Великобритания през ноември е нараснал до най-високото му ниво от две години и половина заради правителствената програма за насърчаването на кредитирането, съобщават от Кралския институт на лицензиранете оценители (Royal Institution of Chartered Surveyors), цитирани от Bloomberg.

Изчисляваният от организацията индекс се е повишил до 0 от -9, като за първи път от юни 2010 г. индексът не е на отрицателно равнище.

Ръст е регистриран и на подиндекса, който отчита динамиката на продажбите през следващите три месеца, както и на подиндекса, който отразява очакванията за цените в близко бъдеще, допълват от института.

Информационната агенция припомня, че Bank of England стартира схема за насърчаване на кредитирането през август и наскоро съобщи, че вече отчита позитивни резултати. От института също регистрират значителен ръст на запитванията от нови потенциални купувачи в последните месеци след старта на програмата.

„В началото на новата година доверието в жилищния пазар започва да се подобрява“, коментира директорът на института Питър Болтън Кинг. „Изглежда, че най-лошото вече приключи“, допълва той.

Организацията прогнозира, че през настоящата година цените на жилищата на Острова ще се повишат с 2%. Очакванията са пазарът на имоти в Лондон да продължи да се представя по-добре, отколкото останалите пазари в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Стимул за инвестиране е синоним на печатарка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Стимул за инвестиране е синоним на печатарка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още