IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните кредитори на Острова ще спазват по-строги правила

Планира се рисковите кредитори да поддържат допълнителни капиталови буфери

16:03 | 14.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ипотечните кредитори на Острова ще спазват по-строги правила

Британските банки, които предлагат щедро жилищно финансиране, ще трябва да осигурят допълнителен капитал, за да поддържат финансовата система в безопасност, съобщи днес британската централна банка, цитирана от Ройтерс.

В момента парламентът в Лондон подготвя законодателство, с което ще даде широки правомощия на комисията за финансова политика към централната банка. Предстои комисията да обяви какви точно мерки планира да предприеме, за да предотврати балоните на жилищния пазар на Острова.

От комисията обаче предупреждават, че има вероятност кредитирането да се забави заради новите по-строги правила.

Предлага се обаче комисията по паричната политика към централната банка да продължи да поддържа ниска основна лихва като един вид буфер „за смекчаване на въздействието върху икономическия растеж.

Информационната агенция припомня, че миналата година комисията по финансова политика поиска две основни правомощия – да може да иска от банките да повишат капитала си на определени етапи от икономическия цикъл и да изисква повишаването на капиталовите буфери при рисково кредитиране.

Комисията ще наблюдава „здравословното състояние“ на кредитния пазар във Великобритания, като използва цените на жилищата и съотношението им към наемите, размерът на съучастието на купувачите на имоти, темповете на ръст на различните видове кредитиране и други показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още