IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур предприема още мерки за "охлаждане" на жилищния пазар

Властите повишиха гербовия налог върху сделките, сключвани от чужденци, и въведоха допълнителни данъци и за продавачите на имоти

11:47 | 14.01.13 г.
Сингапур предприема още мерки за "охлаждане" на жилищния пазар

В края на миналата седмица властите в Сингапур повишиха данъка върху имотите за чуждестранните купувачи като част от новите мерки за охлаждане на жилищния пазар, където търсенето остава силно на фона на отслабената икономика, предаде Ройтерс.

Чужденците и фирмите, купуващи имоти в Сингапур, вече ще трябва да плащат допълнителен гербов налог в размер на 15% върху цената на сделката. По-рано налогът бе 10%.

Освен това за първи път се въвежда и гербов налог за продавачите в размер на от 5 до 15%. Той ще е валиден за всички, които закупят имот и го продадат в рамките на три години след придобиването му. Налогът няма да се прилага след изтичането на тригодишния преходен период.

Като част от новите мерки жителите на Сингапур, купуващи втори дом, ще бъдат облагани с данък от 7%, а хората с постоянно жителство ще плащат допълнителен гербов налог от 5% при покупката на първо жилище.

Данъкът по-рано бе в сила за граждани, купуващи втори жилищен имот и хора с постоянно жителство, придобиващи второ жилище.

Освен това физическите лица, кандидастващи за втора или поредна ипотека, ще трябва да правят минимална първоначална вноска от 25% в сравнение с 10% по-рано.

В официално изявление правителството на Сингапур обяви, че ограниченията са временни и ще пъдат преразгледани в бъдеще в зависимост от условията на пазара.

Цените на частните жилища в Сингапур са нараснали с 1,8% през четвъртото тримесечие спрямо третото в сравнение с 0,6% за периода юли-септември, въпреки усилията на местните власти да охладят пазара.

Цените на препродажбата на построените от държавата апартаменти, в които живеят 80% от сингапурците, са нараснали с 2,5% през четвъртото тримесечие спрямо третото, което е най-бързото им покачване от пет тримесечия насам. Цените на промишлените имоти пък са двойни спрямо нивата им отпреди три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още