IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти в Лондон продължават силното представяне

По-високите данъци върху сделките със суперлуксозни жилища не плашат инвеститорите

17:18 | 11.01.13 г. 1
Луксозните имоти в Лондон продължават силното представяне

Най-скъпите жилища в Лондон ще продължат да отчитат по-добри резултати от останалата част от жилищния пазар във Великобритания и тази година, въпреки по-високите данъци върху имотите, според прогнози на компанията за недвижими имоти Knight Frank LLP, цитирани от Bloomberg.

Цените на суперлуксозния пазар на къщи и апартаменти с цени над 10 млн. паунда ще нараснат с 5% през тази година, прогнозират експертите. През миналата година те отбелязаха повишение от 6,9% заради засиленото търсене и ограниченото предлагане.

Луксозните имоти в Лондон привличат инвеститори, търсещи убежище от дълговата криза в Европа и икономическите и политически безредици в Близкия изток. Въпреки че ръстът на цените на жилищата със средна цена от около 3,7 млн. паунда се забавя, търсенето на суперлуксозни имоти в Лондон не затихва, отбелязват специалистите.

Много от суперлуксозните жилища са собственост на компании, регистрирани в територии със статут на данъчни убежища, като Каймановите острови например, с цел избягване на данъци върху сделките, както и за да се запази анонимността на собствениците.

В годишния бюджет, представен през март, финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн увеличи до 15% гербовия налог върху всички имоти, закупувани от чуждестранни фирми. Налогът върху всички други жилища, продадени за над 2 млн. паунда, бе вдигнат от 5 на 7%.

Освен това жилищата с цена над 2 млн. паунда и собственост на офшорни фирми ще бъдат облагани с данък, достигащ 140 хил. паунда годишно, считано от април тази година. Правителството ще взема и данък върху печалбата от продажбата на имоти от собственици, които не са британски поданици, ако стойността на сделката надхвърля 2 млн. паунда.

Мерките не са толкова драстични, колкото очакваха някои от купувачите на суперлуксозни жилища, твърди Джил Хана, съосновател и брокер в компанията VanHan. Часове след като правителството потвърди допълнителните налози, инвеститор от Близкия изток се е свързал с фирмата, за да закупи имение в центъра на Лондон за 70 млн. паунда.

“Сделките са за толкова сериозни суми, че тези данъци не влияят върху този сегмент от пазара. За купувачите това е просто още една сметка", допълва експертът.

Според Лусиън Кук от Savills Plc сделките в сегмента на суперлуксозните имоти са били по-слабо засегнати от промените в сравнение с други сегменти на луксозния пазар. Също като Knight Frank, от Savills очакват суперлуксозните жилища да поскъпнат повече, отколкото по-евтините луксозни имоти, въпреки че от компанията нямат конкретни прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още