IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват по-лесен достъп до ипотечно кредитиране във Великобритания

Банките са по-склонни да отпускат заеми на купувачи на първо жилище и купувачи със сравнително малък дял при финансирането на сделките

12:49 | 07.01.13 г.
Очакват по-лесен достъп до ипотечно кредитиране във Великобритания

През идните месеци достъпът до заеми във Великобритания ще бъде улеснен, сочат резултатите от актуално проучване на Bank of England сред банките на Острова, цитирани от Financial Times.

Според британската централна банка през последните три месеца на годината е регистриран значителен ръст на тегленето на кредити от купувачите на жилища и бизнеса. Очаква се също толкова "сериозно засилване" на достъпността на кредитите през предстоящите месеци, заключават от централната банка.

През последното тримесечие на 2012 г. ипотеките са били по-евтини, като прогнозите са, че лихвите ще продължат да падат заради засилената конкуренция между кредиторите за пазарен дял.

Банките са по-склонни да отпускат заеми на купувачи на първо жилище и купувачи със сравнително малък дял при финансирането на сделките, които през последните години бяха до голяма степен изолирани от ипотечния пазар.

Финансовите институции отбелязват, че предлагат повече и по-евтино финансиране отчасти поради правителствената схема за финансиране на банките. По линия на програмата финансовите институции имат достъп до евтини средства в замяна на ангажимент за отпускане на заеми на кредитополучатели от Острова.

Схемата, която бе обявена през лятото, стартира мудно, след като данни за третото тримесечие показаха, че Barclays е била единствената голяма търговска банка, увеличила общото нетно кредитиране за британски физически лица и фирми. Освен това финансовите институции са отпуснали под формата на заеми едва 4,4 млрд. паунда от общо 68,2 млрд., налични чрез схемата.

35-те банки, участващи в схемата обаче, още не са публикували данни за кредитирането през последните месеци на 2012 г. Според експерти ефектът от тази програма ще се прояви със закъснение поради времето за договаряне и одобрение на условията на заемите.

Според Съвета на ипотечните кредитори брутното ипотечно кредитиране ще нарасне до 156 млрд. паунда през тази година спрямо предварителните данни за 144 млрд. паунда за миналата година. Дори и това да е така, то ще остане наполовина под нивата, отчетени през пиковата 2007 г.

Иначе нетодавна водещото строително обединение на Острова излезе с прогнози, че пазарът на жилища в национален мащаб ще остане слаб през 2013 г. Основните притеснения на организациите, представляващи фирмите от бранша, са свързани с достъпа до финансиране, особено за по-малките компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още