IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пирова победа за жилищното лоби в САЩ след частичната бюджетна сделка

Данъчните облекчения за собствениците на жилища ще струват на държавата 600 млрд. долара през следващите 5 години

09:38 | 05.01.13 г.
Пирова победа за жилищното лоби в САЩ след частичната бюджетна сделка

Усилията на Конгреса да намали дефицита на САЩ възстановиха данъчните облекчения за ипотечни застраховки и увеличиха отчисленията за лихви за собствениците на жилища. Това ще струва на държавата 600 млрд. долара през идните 5 години, пише Bloomberg.

"Това е важна победа за жилищното лоби като цяло и по-специално за сектора на ипотечното застраховане", коментира Айзък Болтански, анализатор от Compass Point Research & Trading LLC във Вашингтон.

Конгресът бързаше да приеме фискалния закон на 1 януари, за да избегне огромните съкращения на разходите и увеличения на данъците, които бяха заплаха за икономическото възстановяване на САЩ.

Законодателите оставиха в сила и данъчно облекчение от 2007 г. за собствениците на жилища с опростени от кредиторите дългове и запазиха освобождаването от данък за печалбите от продажба на жилища, както и отчисленията на лихвите по ипотеки.

Тези ходове биха могли да помогнат на жилищния пазар, който миналата година започна да преодолява петгодишния срив, предизвикал най-дългата рецесия на американската икономика от 1930 г. насам.

Според Compass Point през тази година собствениците на жилища ще спестят около 100 млрд. долара от отчисления на ипотечни лихви, което ще направи покупката на жилище по-достъпна от наема.

Кредитополучателите с ипотечна застраховка също ще могат да отчислят премиите си. Тази разпоредба бе изтекла в края на 2011 г. Промяната ще влезе в сила със задна дата от 2012 г. за собствениците с доход под 110 хил. долара годишно и ще остане в сила и тази година.

Почти 3,6 млн. американски данъкоплатци са декларирали отчисления за ипотечна застраховка през 2009 г. - последната година, за която има данни от Агенцията за вътрешни приходи. Те са отчислили премии за близо 5,5 млрд. долара и са спестили данъци за общо 700 млн. долара.

Банките често изискват купувачите с първоначална вноска в размер на по-малко от 20% да си направят ипотечна застраховка, която се задейства в случай, че собствениците изпаднат в неплатежоспособност или пък ако процедурата по възбрана и продажбата на жилището не успее да им възстанови разходите.

Новият закон удължи и разпоредбите, позволяващи на собствениците да избягват данъци в случай, че дълговете им са отписани от кредиторите при т. нар. къси продажби, както и при модификациите, целящи  да задържат кредитополучателите в домовете им.

Опростените суми бяха третирани като доходи преди 2007 г., когато бе приет Закона за опрощаване на ипотечните задължения. Той трябваше да изтече през тази седмица, преди действието му да бъде удължено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още