IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай продължават да се покачват

През декември е регистриран годишен ръст на цените от 0,3%

15:26 | 04.01.13 г.
Цените на новите жилища в Китай продължават да се покачват

През декември цените на новите жилища в Китай са се повишили за седми пореден месец благодарение на по-силните продажби, предизвикани от опасенията на купувачите, че имотите отново ще поскъпнат, сочат данни на компанията SouFun Holdings Ltd., цитирани от Bloomberg.

През последния месец на миналата година цените са нараснали с 0,23% до средните 9 715 юана (1 559 долара) за кв. м. На годишна е регистрирано повишение от 0,3%.

Най-силен е бил ръстът на цените на новите жилища в Харбин в североизточната провинция Хъйлундзян - с 3,7%.

Официалната статистика по-рано отчете повишение на цените на новите жилища през ноември на месечна база в 53 от 70-те града, които правителството наблюдава. Това беше и най-сериозният им ръст от 18 месеца насам.

Миналия месец Министерството на жилищното строителство и благоустройството в Китай обяви, че ще подкрепи търсенето от страна на местни жители, желаещи да си закупят по-големи жилища през тази година. Това предизвика спекулации, че властите няма да въведат допълнителни ограничителни мерки на пазара на имоти.

През септември Пекин временно преустанови търговете за първокласни парцели, за да избегне нови ценови рекорди, които биха предизвикали очаквания за още повишения на цените на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още