IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се засилване на кредитирането на Острова в следващите месеци

Лихвите по ипотеките вероятно ще се понижат, тъй като конкуренцията между заемодателите за увеличаване на пазарния им дял се засилва

09:21 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Очаква се засилване на кредитирането на Острова в следващите месеци

Достъпът до кредитиране във Великобритания ще бъде улеснен през следващите няколко месеца, тъй като подкрепените от правителството схеми вече дават резултат, съобщават от британската централна банка, цитирани от FT.

Кредитори, анкетирани от Bank of England, съобщават, че през трите месеца до средата на декември значително са се увеличили одобрените кандидати за заеми - и физически лица, и фирми. Финансовите институции освен това очакват, че търсенето на кредити допълнително ще се засили през следващите месеци.

Ипотеките на Острова поевтиняха през последното тримесечие на 2012 г. и се очаква лихвените проценти да паднат още в следващите месеци, тъй като конкуренцията между заемодателите за увеличаване на пазарния им дял се засилва, отбелязва изданието.

Банките сами посочват, че вече са по-склонни да кредитират купувачите на първи дом и бъдещи собственици на имоти с относително малка първоначална вноска – две от потребителските групи на пазара на имоти, които най-много се бореха за достъп до кредитиране в последните години.

Финансовите институции освен това са засилили предлагането на по-евтини кредити благодарение на схемата на финансиране чрез централната банка, която предоставя евтини средства на финансовите институции в замяна на ангажимент да засилят кредитирането за физически лица и бизнеса.

Междувременно Асоциацията на британските банкери обяви резултатите от свое проучване, което също потвърждава, че правителствените схеми вече са сработили и имат положително въздействие върху кредитирането.

Някои икономисти обаче са скептични, че тези проучвания отразяват реално работата на банките и условията за кредитиране. Алан Кларк от Scotiabank например се съгласява, че правителствените схеми за насърчаването на кредитирането са стъпка в правилната посока, но изказвания от рода на “значително подобрение на достъпа до кредити” са доста преувеличени.

През третото тримесечие на 2012 г. излязоха данни, според които единствено Barclays от големите британски банки беше увеличила нетното кредитиране на физическите лица и бизнеса.

Предстои обаче 35-те банки, които са се включили в правителствените схеми за насърчаване на кредитирането, да обявят данните за последните три месеца на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още