IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания остават твърде високи

Според икономисти рязък спад на цените на жилищата през 2013 г. не може да се очаква

16:30 | 02.01.13 г.
Цените на жилищата във Великобритания остават твърде високи

Според редица икономисти цените на жилищата във Великобритания все още се твърде високи, въпреки че малцина очакват те да паднат рязко през настоящата година, пише Financial Times.

Общо 44-има от икономистите, анкетирани от изданието, посочват, че жилищата са надценени, като отправната точка за това твърдение е дали те са достъпни за обикновените хора. 26-има твърдят, че няма надценяване.

"Може би най-тревожната статистика на жилищния пазар е, че дъстопността все още е по-слаба от средната, въпреки рекордно ниските лихви", коментира Джордж Бъкли от Deutsche Bank.

"Ако лихвите някога изобщо се върнат на нормални нива, скоро ще осъзнаем колко надценен всъщност е жилищният пазар. Това обаче едва ли ще се случи скоро", посочва той.

Бившият член на комисията за финансова политика в Bank of England Дейвид Бланчфлауър отбелязва, че средните цени все още са с около 4,5 пъти по-високи от средните доходи. "Предполагам, че номиналните цени на жилищата ще трябва да баднат с още около 15%", прогнозира той.

Голяма част от експертите обаче са на мнение, че статуквото ще се запази още известно време. Най-често те твърдят, че това се дължи на липсата на достатъчно предлагане спрямо търсенето. Темпото на формиране на домакинства е около два пъти по-ускорено от темпото на предлагане на жилища.

"Недостигът на жилища през последните десетина години означава, че цените едва ли ще се върнат на нива, на които работническите семейства със средни доходи биха могли да си ги позволят", отбеляза Кийт Уейд от Schroders. "Тази тенденция се влошава от наплива на пари от чужбина, които използват имотите във Великобритания, особено в Лондон, като сигурно убежище", допълва той.

Част от анкетираните експерти обаче твърдят, че цените не са твърде високи. Според Кейт Баркър, друг бивш член на комисията за финансова политика към централната банка, цените са с около 30% под пика им в реално изражение и с 25% по-ниски в сравнение със средните доходи.

"Достъпът до жилища е труден за купувачите на първи дом поради ограниченото предлагане на ипотеки, но това не означава обезателно, че цените са твърде високи", твърди тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още