IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват съживяване на продажбите на имоти в Испания

Добри резултати отчитат както по-луксозният, така и по-евтиният сегмент на пазара

12:58 | 29.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реклама на жилищен комплекс в южна Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реклама на жилищен комплекс в южна Испания. Снимка: Ройтерс

Последното тримесечие на 2012 г. постави положителен завършек на годината благодарение на наплива на международни купувачи, възползващи се от падащите цени и по-ниския ДДС за новите имоти в Испания, пише онлайн изданието Property Wire.

Добри резултати отчитат както по-луксозният, така и по-евтиният сегмент на пазара, където изгодните цени привличат купувачи, особено хората с пари в брой, тъй като получаването на ипотечен заем в Испания не е лесно.

Експерти от имотния бранш са на мнение, че има ръст на продажбите на чуждестранни купувачи. Според Барбара Уд от The Property Finders в Андалусия повечето чужденци, придобили имот в района през тази година, са предпочели качествени имоти с първокласна локация в града или по брега. В същото време по-евтиният сегмент на пазара за чужденци остава в криза.

"Нямам съмнение, че всички тези различни сектори ще се представят доста различно през  2013 г. Все още има много продавачи, които не са намалили цените на имотите си значително, но когато го сторят, а това ще се наложи, ще продадат на цени, по-ниски с 30 до 40%. Една от характерните особености на 2012 г. бе нарастващият брой испански продавачи, които най-накрая осъзнаха реалността и приеха оферти, които по-рано отхвърляха", отбелязва Уд.

Според нея има няколко основни фактора, които ще окажат натиск върху местния пазар в Испания догодина, включително по-ниските заплати и безработицата от 25%.

"По-голямата част от непродадените имоти в крайна сметка ще бъдат купени от местни купувачи, но при прогнозите, че безработицата ще запази сегашните си нива и дори ще се повиши до 2014 г., това ще е един дълъг и бавен процес. Броят на отпуснатите ипотеки през 2012 г. беше с около 35% под нивата, отчетени през 2011 г., макар че има известено засилване в районите, привличащи чужденци, като Малага например", допълва експертът.

Освен това правителството премахна данъчните облекчения за хората с ипотека, а ДДС за покупката на ново жилище ще се повиши с 10% от 1 януари.

Временното намаление на ДДС до 4% увеличи броя на чуждестранните купувачи, твърди Крис Мърсър от компанията Murcia, която е продала седем жилища през декември - обикновено бавен месец за продажби в Испания. Той също е на мнение, че на пазара през 2012 г. са преобладавали чуждестранните купувачи, основно от Белгия, Франция, Норвегия, Швеция и Великобритания. Интерес проявяват и германци и холандци.

"Цените са стабилни, а офертите не са толкова глупави, както преди. Например къщи, за които по-рано собствениците искаха 195 000 евро, в момента се продават за около 185 000", обяснява Мърсър.

Базираната в Марбела компания Spanish Hot Properties също очаква продажбите на имоти да се увеличат догодина. Директорът й Ник Стюърт твърди, че през тази година спрямо миналата продажбите и оборотът са нараснали с 25%, а очакванията му са догодина увеличението да е с 50%. Той прогнозира скок на сделките с норвежци и швейцарци, тъй като тези страни не използват еврото. За белгийците, холандците, руснаците и скандинавците в момента испанските имоти също са много изгодни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още