IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в Европа ще засилят активността си догодина

Експерти препоръчват инвеститорите да се насочат към второкласните активи, за да постигнат по-висока възвращаемост

12:53 | 13.12.12 г.
Инвеститорите в имоти в Европа ще засилят активността си догодина

Наемателите и инвеститорите в недвижими имоти в Европа се застраховат прекалено срещу риска при определянето на стратегиите си за работа, посочва се в анализ на компанията DTZ, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

Според експертите, за да постигнат допълнителна възвръщаемост, прз следващите две години те трябва да се съсредоточат върху активи, които не са първокласни.

След отчетения спад от 4% в общите регионални инвестиции до 108 млрд. евро през 2012 г., обемът им се очаква да се повиши през 2013 и 2014 г., прогнозират от DTZ.

Условията на пазара ще останат затегнати, тъй като инвеститорите все още се отнасят предпазливо към поемането на рискове. Пускането на пазара на запаси от банките обаче вероятно ще увеличи наличните продукти и ще внесе яснота при цените, което ще позволи на някои инвеститори да погледнат отвъд първокласните имоти. Така обемът на инвестициите ще нарасне до 113 млрд. евро през 2013 г. и до 118 млрд. евро през 2014 г., очакват експертите.

В отделен доклад асоциацията на непубличните фондове за имоти INREV посочва, че през следващите три години европейските инвеститори ще увеличат размера на средствата, отделяни за фондове за имоти, за да диверсифицират портфейлите си в международен план.

Тази тенденция ще бъде водена от германските и френски инвеститори, като при тях увеличението ще е съответно с 44% и 37,7%.

В Германия, Швеция, Франция и Италия в основата на растежа ще е застрахователната индустрия, докато във Великобритания, Финландия и Холандия водеща роля ще имат пенсионните фондове, посочват от асоциацията.

Що се отнася до наемите, във Великобритания и Германия те ще нараснат с темпо над средното - съответно с 2,6% и 2,2% през 2013-2014 г., твърди Магали Мартон от DTZ. Това се дължи основно на по-добрите икономически условия и липсата на първокласни офис площи. В Южна Европа наемите ще се понижат, допълва експертът.

От инвеститорска гледна точка от DTZ не очакват масови фалити на наематели или увеличаване на неусвоените площи, тъй като новото предлагане ще остане ограничено. Освен това наемателите ще продължат да са прекалено предпазливи относно плановете си за разрастване, като ще са съсредоточени основно върху начините да намалят разходите си.

Много от наемателите предпочитат да запазят сегашните си договори за наем или да ги предоговорят. Това означава, че паричният поток при имотите вероятно ще е по-стабилен, отколкото мнозина се опасяват.

Много инвеститори са все по-фрустрирани от липсата на възможности за покупка на "лоши" имоти, отбелязват от DTZ. Очаква се имотите с по-ниско качество да са следващата логична стъпка за реализиране на доходност.

Според компанията наемите на офиси от клас "C" ще са по-силни в сравнение на тези от клас "А" през следващите пет години, отчасти поради по-ниската абсолютна начална точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още