IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният пазар в Канада постигна "меко приземяване"

Мерките за затягане на пазара на имоти, които предприе правителството, вече действат

11:05 | 12.12.12 г.
Жилищният пазар в Канада постигна "меко приземяване"

Канадският жилищен пазар изглежда е постигнал "меко приземяване", посочва се в доклад на Scotiabank, цитиран от онлайн изданието The Record.

В документа се посочва, че продажбите на имоти вече са по-умерени и сравнително стабилни, като това твърдение се отнася и до цените.

В национален мащаб продажбите през октомври са се свили с 10% от пролетта насам, но темпото им на движение е съвсем малко под средното за последните десет години, отбелязва авторът на документа Ейдриън Уорън.

Според експерта тази умереност е отражение на скромното забавяне на трудовия пазар през лятото и идва след многократни предупреждения към канадците за размера на кредитите, които теглят.

Освен това през лятото правителството предприе мерки и затегна правилата за отпускане на ипотечни кредити.

Според неотдавнашен доклад на Канадската асоциация за недвижими имоти препродажбите на жилища в Канада през октомври са се понижили слабо спрямо септември и на годишна база, а цените остават стабилни.

На някои от най-нагорещените пазари в страната обаче, като Ванкувър, Торонто и Монреал, продажбите бележат спад спрямо същия месец на миналата година.

Според Уорън за момента търсенето на жилища в Канада ще остане умерено. "Това може да засили низходящия натиск върху обема на продажбите, както и върху цените, особено на пазари, движени от купувачите или в определени сегменти, където има опасност от свръхпредлагане", коментира авторът на доклада.

При стабилния ръст на трудовия пазар и отклика на продавачите към промените на пазара обаче рязък спад на цените в национален мащаб е малко вероятен, прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още