IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джакарта се очертава като водеща дестинация за инвестиции в имоти в Азия

Столицата на Индонезия изпреварва традиционните лидери в сектора на имотите, като Хонконг, Сингапур, Пекин и Шанхай

11:42 | 06.12.12 г.
Джакарта се очертава като водеща дестинация за инвестиции в имоти в Азия

Забравете за нагорещения пазар на имоти в континентален Китай - според нова прогноза инвеститорите трябва да се насочат на юг, пише CNN.

Столицата на Индонезия, Джакарта, ще бъде водещият пазар на имоти в Азия през 2013 г., като ще изпревари традиционните пазари на имоти, като Хонконг, Сингапур и Сидни, според доклад на PriceWaterhouseCoopers и Urban Land Institute, публикуван тази седмица.

"Лихвите и инфлацията са под контрол, а икономическият растеж в Индонезия е около 6,5% годишно. Преките чуждестранни инвестиции нарастват с много по-високо темпо - 39% през първата половина на тази година", посочват авторите на изследването.

"Благодарение на засиленото търсене от чуждестранни и местни лица наемите на офисите през третото тримесечие са нараснали с 29%", пише още в доклада.

В същото време обаче PwC предупреждава, че картината на сектора на недвижимите имоти в индонезийската столица не е изцяло розова. Има трудности при намирането на евтини банкови кредити, надеждни местни партньори и проблеми със собствеността на земята.

Финансовото сърце на Китай - Шанхай, запазва втората си позиция от класацията за миналата година. Секторът на търговските имоти в града се нагорещява, тъй като инвеститорите постепенно се отдръпват от бизнес имотите.

В същото време обаче чужденците като цяло не са толкова изкушени да купуват в Шанхай както в миналото. Основните причина са, че пазарът на имоти вече е пренаситен, няма много бизнес сгради, подходящи за инвестиции, а регулаторните органи не са толкова отворени към чуждестранни пари, както преди.

Градът-държава Сингапур, който традиционно е сигурен залог за инвеститорите в имоти, е на трето място, като отстъпва водещата си позиция в миналогодишната класация. Сингапур има силни позиции на финансов център в Азия, непрекъснат запас от проекти и стабилно търсене на офис площи, тъй като страната привлича служители от международни фирми.

В първата петица попадат още Сидни, Австралия, както и Куала Лумпур, Малайзия.

Като атрактивни дестинации за инвестиции в имоти се очертават още Банкок в Тайланд, Пекин в Китай, второстепенните градове в Китай (Чунцин, Тиендзин, Шънян), Тайпе в Тайван и Мелбърн в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още