IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалските банки почти са елиминирали риска от експозициите към имотния сектор

Капиталовата адекватност на португалските банки в момента надвишава 9%, посочват от централната банка на страната

14:06 | 05.12.12 г.
Португалските банки почти са елиминирали риска от експозициите към имотния сектор

Осемте най-големи банки в Португалия трябва да отделят само още 474 млн. евро до края на годината, за да покрият експозициите си към сектора на имотите в страната, както и в Испания, показват данни на централната банка на страната, цитирани от Ройтерс.

Испания и Португалия изпаднаха в тежка криза след спукването на имотния балон, а банките буквално се задръстиха от проблемни заеми, свързани със сектора на имотите.

Португалия поиска международен спасителна помощ, като се очаква скоро подобен пакет да поиска и Испания. Засега Мадрид се ограничи само до спасителен пакет, предназначен за стабилизирането на банковата система в страната.

Строителният сектор в Португалия бе покосен от най-сериозната криза от 70-те години на миналия век насам. Много компании фалираха, което доведе до силен ръст на "лошите" кредити.

Централната банка в Лисабон посочва, че капиталовата адекватност на португалските банки отговаря на всички изисквания и в момента надвишава 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още