IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при сделките и продажните оферти на имоти във Великобритания се е забавил

Има доказателства и признаци за възходяща тенденция на пазара, като одобрените ипотеки са на най-високото си равнище от 10 месеца насам, коментира специалист

15:50 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Спадът при сделките и продажните оферти на имоти във Великобритания се е забавил

Броят на имотите, обявени за продан и продадени във Великобритания през ноември, е с най-ниското сезонно понижение от поне пет години насам, съобщава на сайта си компанията Company Services, като се позовава на индекса за активността в имотния бранш на Agency Express.

Според данните броят на продадените имоти на Острова е намалял едва с 1,2%, докато този на новите обяви за продажба се е понижил със 7,3 процентни пункта на месечна база. Това е най-ниското сезонно понижение от началото на индекса през 2007 г.

"Обикновено сезонното понижение на активността на пазара през ноември спрямо октомври е доста по-голямо, така че данните са една изненадващо добра новина, особено ако ги сравним с годишните тенденции, откакто започнахме да наблюдаваме пазара през 2007 г. Има доказателства и признаци за възходяща тенденция на пазара, като одобрените ипотеки са на най-високото си равнище от 10 месеца насам", посочва управляващият директор на Agency Express Стивън Уотсън.

В същото време той отбелязва, че има сериозни разлики по региони, което е показател, че общите икономически фактори, влияещи върху пазара, като икономическата несигурност във Великобритания и Европа, не са отминали.

Шест от 12-те региона на Острова, които обхваща индексът, отчитат увеличение на броя на продадените имоти на месечна база през ноември. Най-голямо е то на североизток - с 44,1%. В Лондон пък е най-сериозното месечно понижение - с 9,9%.

При обявените за продан имоти през ноември, в 11 от 12-те региона има месечно понижение. Най-голямо е то на североизток - с 23,8% спрямо октомври. Увеличението е най-сериозно на северозапад - с 48,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още