IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за имоти в Европа се обръщат към облигациите

Очаква се размер на небанковото финансиране за сектора на имотите в Европа да достигне почти 20 млрд. евро до края на годината

12:52 | 05.12.12 г.
Компаниите за имоти в Европа се обръщат към облигациите

Корпоративните облигационни емисии напоследък изместват традиционното за европейския сектор на имотите банково финансиране, пише онлайн изданието World Property Channel.

По изчисления на Financial Times компаниите за имоти в Европа са набрали от облигационни емисии около 15,4 млрд. евро през първите девет месеца на тази година в сравнение с 8,3 млрд. евро през 2011 г.

Ако тази тенденция продължи, общият размер на небанковото финансиране за сектора на имотите ще достигне почти 20 млрд. евро до края на годината, което е рекордно висока стойност, отбелязва Bloomberg.

Според Morgan Stanley т. нар. пазар на допълнително финансиране би могъл да нарасне до 200 млрд. евро през следващите няколко години.

Средната лихва по 134-те облигационни емисии, емитирани от началото на 2012 г., е 4,74%. Не всички лихви обаче са толкова високи. Френският тръст за инвестиции в имоти Unibail-Rodamco например емитира петгодишни облигации на стойност 750 млн. евро с лихва от 0,75%.

По-голямата част от новите емисии са на малки и често семейни фирми, които обикновено набират от пазарите между 1 млн. и 5 млн. евро.

По-голямата част от набраните средства заместват съществуващи банкови кредити, а не се използват за финансиране на нови придобивания и разрастване.

Bloomberg отбелязва, че кредитирането за компаниите за имоти е намаляло рязко през последните пет години, тъй като банките в Европа се опитват да прочистят проблемните заеми, свързани със сектора, които бяха натрупани преди финансовата криза.

Някои от водещите кредитори на Стария континент, като германската Commerzbank и френската Societe Generale, напълно преустановиха кредитирането за имотния сектор, припомня агенцията.

Според Ханс Вренсен от консултантската компания DTZ емитирането на облигации се случва по две причини. "Ако си в бизнеса с имоти и искаш бързо да набереш голяма сума, няма нито една банка в Европа, която би могла да отпусне подобен заем в момента. Освен това много компании от бранша търсят начини да диверсифицират финансирането си извън традиционното кредитиране на банките", обяснява той.

Според Bloomberg недостигът на финансиране за сектора на имотите в Европа ще става все по-сериозен заради споразумението "Базел III", което предвижда да бъде увеличен обемът на средствата, с които банките трябва да разполагат, за да компенсират риска от заемите за недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още