IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се сериозен недостиг на първокласни индустриални площи в Европа

Почти няма спекулативно строителство на европейския пазар, като тенденцията ще се запази в краткосрочен план

13:07 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Очертава се сериозен недостиг на първокласни индустриални площи в Европа

Продължават да намаляват запасите от първокласни индустриални площи на европейския пазар, посочва консултантската компания CBRE в нов доклад за състоянието на пазарния сегмент.

Експертите посочват, че почти няма спекулативно строителство, което да запълни недостига на пазара, и се очаква то да остане ограничено в краткосрочен план.

Същевременно обаче се отчита ръст на свободните второкласни индустриални и логистични площи, тъй като много наематели успяха да договорят по-изгодни условия и да се преместят в по-модерни пространства.

Заради недостига на първокласни площи на пазара преотдаванията все още съставляват значителна част от сделките, макар и да се регистрира намаление на подобни сделки в последно време заради влошените икономически перспективи, посочва се още в доклада.

Експертите очакват заради макроикономическата ситуация перспективите пред европейския пазар на индустриални имоти като цяло да останат мрачни. Единственият позитив от кризата е отслабеното евро, което подобри конкурентоспособността на европейските стоки на международните пазари, посочва се в доклада.

Търсенето на индустриални площи се очаква да бъде ограничено в краткосрочен план. Данни на консултантите показват, че през третото тримесечие усвояването на площите в седемте основни европейски пазара се е свило с 5% спрямо същия период на миналата година.

Въпреки очертаните мрачни перспективи пред пазара на индустриални площи в Европа като цяло обаче, представянето на локалните пазари силно варира. Ръстове се наблюдават на пазарите извън еврозоната, особено в Източна Европа.

Най-силно търсене на площи се отчита в районите на Москва, Варшава и Будапеща, които са облагодетелствани от растящите потребителски пазари. В Москва например строителството на индустриални и логистични площи не може да смогне на търсенето от страна на търговците и нивото на незаетите пространства е под 1%, посочват експертите.

Данните на компанията сочат още, че София е сред най-доходоносните пазари за инвестиции в индустриални и логистични площи. Първокласните пространства в района на столицата носят доходност от 11,5%, като преди нас са столицата на Украйна Киев, Санкт Петербург в Русия, сръбската столица Белград, Дубай и Абу Даби.

Разходите за наем на първокласни площи в района на София също са сред най-ниските – средно 4 евро за кв. м на месец и 48 евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още