IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бомба със закъснител ли са ипотечните деривати в Европа?

Над 70% от кредитите за бизнес имоти, които стоят зад сделките със структурирани активи преди кризата и чийто падеж настъпва тази година, не са изплатени

18:07 | 04.12.12 г.
Бомба със закъснител ли са ипотечните деривати в Европа?

Над 70% от кредитите за бизнес имоти в Европа, които са в основата на редица сделки със структурирани активи преди кризата и чиито падеж настъпва тази година, не са изплатени, съобщава Financial Times.

Нови данни на Fitch Ratings изкарват наяве трудностите, пред които са изправени емитентите и инвеститорите, участващи в сделки с ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, структурирани по време на бума на секюритизацията между 2004 и 2006 г.

Според Fitch едва 24 от 122 подобни кредити, достигнали падеж през първите 11 месеца на 2012 г., са били изплатени напълно навреме. Други 12 кредита са били погасени след настъпване на датата на падежа. Останалите са или в процес на преразглеждане, или са замразени, или падежът им е бил удължен, сочи статистиката на компанията.

Въпреки че пазарът на ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, напоследък се съживява в САЩ, в Европа той продължава да е в криза. На фона на спада на цените и опитите на банките да разтоварят портфейлите си от недвижими имоти, рефинансирането на кредити за бизнес имоти на Стария континент става все по-трудно.

Застрахователните компании и новите фондове търсят начин да запълнят недостига на финансиране, оставен от банките. Много от тези инвеститори обаче се стремят да купуват единствено първокласни имоти на изключителни локации.

От Fitch предупреждават, че много от облигационерите трябва да бъдат подготвени да понесат загуби от определени сделки, особено онези, зад които стоят второкласни активи или активи в държавите от периферията на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още