IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският жилищен пазар остава атрактивен за инвеститорите

Влошават се перспективите пред сектора на бизнес имотите в страната, отчитат експерти

13:21 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германският жилищен пазар остава атрактивен за инвеститорите

Перспективите пред германския жилищен пазар остават позитивни, докато тези пред пазара на търговски имоти са се влошили, отчита Федералният институт за изследване въпросите на строителството и градоустройството, цитиран от онлайн изданието Prooperty Investor Europe.

Над две трети от участниците в анкетата на института (334 компании) отчитат, че от началото на годината жилищният сектор отчита непрестанни ръстове.

Наемите на апартаментите в Германия се очаква да продължат да се повишават. За цените на жилищата също се смята, че ще продължат да вървят нагоре, като тенденцията предстои да обхване и второстепенните локации в страната.

Близо половината от анкетираните се опасяват, че някои германски пазари са застрашени от формирането на балон заради нарастващите цени, ниските лихви по ипотеките и инфлацията.

Специалистите обаче смятат, че селските райони са по-застрашени от имотен балон, отколкото големите градове.

Според бизнеса перспективите пред сектора на бизнес имотите в Германия значително са се влошили. Близо 40% от анкетираните очакват търсенето на офиси да продължи да се свива.

Заради свитото търсене се очаква наемите на офис площите също да бъдат поставени под натиск, с изключение на първокласните активи, разположени на добри локации.

Близо 30 на сто от респондентите очакват намаляване на търсенето и на търговски обекти. Очаква се също така да се засили низходящият тренд на наемите на търговските площи, което ще скъси дистанцията между първокласните и второкласните търговски обекти.

Аутлет центровете и моловете си остават активите с най-голям потенциал за инвеститорите.

Сериозни възможности се крият и в сегмента на логистичните и промишлени площи, където все още има силно търсене и ограничено предлагане, а свободните площи бързо се запълват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още