IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалната пропаст заплашва и пазара на жилища в САЩ

Някои данъчни отстъпки за собствениците в затруднение изтичат в края на годината

18:03 | 23.11.12 г.
Фискалната пропаст заплашва и пазара на жилища в САЩ

Докато Конгреса на САЩ се мъчи да се споразумее по евентуална сделка за дълговете и преодоляване на фискалната пропаст, пред собствениците на жилища стои друга проблем, пише Bloomberg.

Причината - в края на тази година изтича данъчно облекчение, целящо да подпомогне изпадналите във финансово затруднение кредитори.

В началото на жилищната криза през 2007 г. Конгресът прие Закона за облекчение на ипотечните дългове, който премахва данъците върху до 2 млн. долара от стойността на даден имот.

Обикновено опростените дългове се облагат са данъци като доходи. Законът предпазва кредитополучателите от данъци в три случая: когато дадена банка модифицира ипотека чрез намаляване на главницата; когато даден длъжник продаде дома си чрез къса продажба, а цената на сделката е по-ниска от оставащите вноски по ипотеката; и когато дадена банка опрости част от ипотечния баланс, който не може да си възвърне чрез възбрана.

През 2008 г. срокът на действие на закона бе удължен до 31 декември тази година. На 20 ноември 23 щатски прокурори изпратиха писмо до Конгреса с молба срокът на данъчното облекчение да бъде удължен.

В него те изразяват особена загриженост, че изтичането на мярката би могло да навреди на постигнатото споразумение за 25 млрд. долара по скандала с машиналната обработка на възбрани, което постигнаха с най-големите компании за обслужване на ипотеки с цел да подпомогнат длъжниците най-вече чрез къси продажби и намаляване на главницата.

"Ако не бъде удължено действието на закона, семействата, които най-малко могат да си го позволят, ще бъдат натоварени с допълнителни данъци за 1,3 млрд. долара", се посочва в документа.

През последните месеци банките са сериозно заети с опрощаване на заеми, отчасти поради споразумението с прокурорите по скандала с възбраните. Ако Конгресът не вземе мерки, законът ще изтече в момент, в който длъжниците тъкмо започват да се възползват пълноценно от него, коментира Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още