IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия планира създаването на своя Fannie Mae

Правителството продължава работата си по завършването на окончателната нормативна рамка за ипотечното кредитиране

09:19 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Саудитска Арабия планира създаването на своя Fannie Mae

Саудитска Арабия проучва възможностите да създаде компания, подобна на американската Fannie Mae. Това става ясно от текстове на законопроекти, публикувани от централната банка на кралството, предаде Ройтерс.

Проекторегламентите са част от дългоочакваната промяна на ипотечния сектор в консервативното кралство. Заради ограниченията на Шериата е изключително трудно да се отпусне заем срещу собственост като обезпечение, въпреки че в страната има недостиг на жилища заради нарастващите цени на земята.

Още през юли правителството на Саудитска Арабия прие редица закони, с които да регулира ипотечното кредитиране и лизинга. Публикуваните тази седмица законопроекти представляват втория етап от мащабните нормативни реформи, които ще спомогнат да се развие вторичен ипотечен пазар.

Предвижда се новата агенция да е с минимален капитал от 2 млрд. риала (535 млн. долара). Планира се държавата да е мажоритарен собственик, но компаниите за финансиране на сектора на имотите в страната ще могат комбинирано да придобият дял до 30%.

Корпорацията може да емитира и акции, както и да предлага финансови инструменти на местния и на чуждите пазари.

Според анализ на местната финансова компания Arqaam Capital новата нормативна рамка ще доведе до ръст в ипотечното кредитиране. Експертите очакват размерът на заемите за покупка на жилище да се удвои и да достигне 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на кралството.

Правителството продължава работата си по завършването на окончателната нормативна рамка за ипотечното кредитиране. Предстои да се регламентира процеса по обявяване на неплатежоспособност и принудително отнемане на жилища, който е особено притеснителен за кредиторите. Опасенията са, че шериатските съдилища и полицията ще откажат да отнемат принудително жилищата на длъжниците, които не могат да изплащат заемите си.

И в момента някои кредитори в Саудитска Арабия предлагат наподобяващи ипотеки кредитни продукти, но липсата на нормативна рамка силно ограничава пазара. Така достъп до пазара имат само богатите саудитци, а тези с по-ниски доходи могат да разчитат само на държавния жилищен фонд, който е крайно недостатъчен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още