IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания въвежда облекчения за публичните компании за инвестиции в имоти

Публичните тръстове се предвижда да могат да инвестират в други публични компании за имоти при облекчен данъчен режим

15:48 | 19.11.12 г.
Великобритания въвежда облекчения за публичните компании за инвестиции в имоти

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн е на път да въведе сериозни промени в регулацията на публичните компании за бизнес имоти.

Той смята да приеме данъчни облекчения за инвестициите на публичните компании в други тръстове за имоти, пише Financial Times.

Озбърн планира да промени сегашния данъчен подход спрямо листваните дружества за имоти, така че инвестирането в други тръстове да се ползва със същата данъчна свобода, както инвестирането във физически сгради.

Ходът, който вероятно ще бъде посрещнат радушно от играчите в сектора, идва след шестмесечни консултации между британското финансово министерство и бизнеса как да се подобрят правилата в бранша.

Публичните дружествата за инвестиции в имоти се появиха във Великобритания през 2007 г., което предизвика трансформирането на повечето големи играчи като British Land, Land Securities и Hammerson. Като се превърнаха в публични тръстове за инвестиции, компаниите получиха данъчни привилегии в замяна на разпределяне на по-големи дивиденти за акционерите им.

Освобождаването им от корпоративен данък върху печалбата обаче бе в сила единствено за сгради, притежавани от тях директно. Законодателството на Острова предвижда ако даден тръст за имоти инвестира в друг подобен тръст, тогава полученият приход да се облага като доход от имот, върху който се дължи корпоративен данък.

Според представители на сектора промяната на тези правила би могла да доведе до по-голяма диверсификация от страна на дружествата, които ще могат да се включат в един много по-обширен инвестиционен пул, какъвто е случаят в САЩ.

Други обаче поставят под въпрос предложението. "Ако си акционер в даден тръст за инвестиции в имоти, защо би пожелал да плащаш допълнително за нечий друг управленски опит, при положение, че би могъл да си купиш активи директно и да получиш подобна експозиция?", се пита анализаторът от инвестиционната банка Jefferies Майк Прю.

Според източници от индустрията Озбърн вероятно ще направи официално съобщение за промените в нормативната рамка през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още