IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В повече китайски градове е отчетен ръст на цените на новите жилища

Заради предприетите мерки за „охлаждане“ на пазара на жилища тази година не се очаква значително поскъпване на жилищата

14:35 | 19.11.12 г.
В повече китайски градове е отчетен ръст на цените на новите жилища

Цените на новите жилища в Китай през октомври са нараснали в повече градове в сравнение с предходния месец, предаде Bloomberg, като се позова на официални данни.

Повишение е отчетено в 35 от 70-те китайски градове, включени в официалната статистика, спрямо 31 през септември. Понижение е регистрирано в 17 града.

Най-силно е покачването на цените на жилищата в севернозападния град Урумчи - с 0,5% в сравнение със септември.

От големите градове ръст има на юг в Шънджън и Гуанджоу с по 0,4%. В Пекин новите жилища са поскъпнали с 0,2%, а в Шанхай и още 17 града цените са останали без промяна.

При съществуващите жилища на годишна база поскъпване е отчетено в 17 града, като броят им остава без промяна от септември. Без промяна са цените на съществуващите жилища в Пекин, докато в Шанхай те бележат повишение с 0,2%.

След като Комунистическата партия обяви новото поколение лидери на страната миналата седмица, инвеститорите внимателно следят посоката на държавната политика за имотния сектор, която стартира преди две години с цел да успокои нарастващите цени, дали повод за опасения относно достъпността на жилищата.

Според жилищния министър Дзян Уейсин мерките до момента имат сравнително добър ефект и държавата ще продължи да ги упражнява.

"Правителството даде сигнали, че няма да отхлаби политиките си в имотния бранш, тъй като не иска цените да скочат рязко", коментира Шън Дзиен-гуан, икономист от Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг.

В периода 1998 – 2011 г. цените на недвижимите имоти в Китай са се повишили със 160%, сочат правителствени данни. Заради предприетите мерки за „охлаждане“ на пазара на жилища тази година не се очаква значително поскъпване на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още