IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаконното строителство - още едно препятствие пред приватизацията в Гърция

С одобрението на местните власти държавна земя е незаконно застроена от частни лица и е невъзможно да бъде продадена

10:29 | 19.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Незаконното строителство - още едно препятствие пред приватизацията в Гърция

Гърция се сблъска с още едно препятствие пред приватизацията на апетитни имоти по крайбрежието на Йонийско море – незаконното строителство.

Правителствените инспектори, които са посетили предвидените за раздържавяване терени, за да им направят оценка, са установили, че уж девственото крайбрежие е застроено. Построени са около 7 хил. домове, които не са регистрирани никъде, съобщава The New York Times.

“Ако правителството иска да приватизира земята, ще трябва да събори всичко това“, коментира Макис Параскевопулос, местен кмет. „Това никога няма да се случи“, допълва той.

Атина явно е съгласна с това твърдение, защото е зачеркнала от приватизационната карта част от терените, намиращи се в района на градчето Катаколо. Така правителството ще трябва да търси други източници, за да изпълни плана за приходите от приватизация.

Ситуацията е показателна пред какви препятствия се изправя Гърция, за да осъществи планираната приватизация.

За три години Атина е набрала само 1,6 млрд. евро от раздържавяването на активи и е ясно, че хазната едва ли може да разчита на сериозни постъпления, въпреки плановете и надеждите. Същевременно европейските лидери оцениха, че Гърция се нуждае от допълнителни 15 млрд. евро помощ до 2014 г., за да постигне договорените с международните кредитори цели за свиване на дълга.

Сега Международният валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) обмислят дали да не занижат целите за приходите от приватизация. В момента очакванията са Атина да набере 19 млрд. евро до 2015 г., но кредиторите смятат, че е по-реалистично да се заложи цел от 10 млрд. евро.

В по-дългосрочен план обаче, до 2022 г., т. нар. „тройка“ се надява Гърция да успее да набере 50 млрд. евро от раздържавяване на активи.

Според оценките на МВФ, ако страната се справи с тази цел, средствата ще намалят с 1% дълга на Гърция, който се очаква тази година да достигне 175% от брутния вътрешен продукт (БВП), а догодина – 183%.

Икономиката на Гърция е в рецесия от няколко години, безработицата е рекордно висока и страната се стреми да привлече каквито и да било чужди инвестиции, за да създаде работни места и да си осигури някакви приходи, с което постепенно да изправи икономиката на крака.

Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Само твърдия и генерален подход може да оправи такъв бардак.Дори излизането от ЕЗ няма да е достатъчно , ако няма "подсладители".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Хаос с регистрите... А като си помислиш само колко пари гълта държавата за администрация и накрая - нищо. Мъка...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Идваме си на думата за какво беше вкарана Гърция в кредитния капан на инвестиционните банки. Сега следва Черно море 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още