IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват хората със собствено жилище във Великобритания

Около 5 млн. домакинства в страната са изолирани от пазара на имоти заради високите цени и недостатъчното предлагане

09:37 | 19.11.12 г.
Намаляват хората със собствено жилище във Великобритания

Делът на хората, живеещи в собствени жилища във Великобритания, е намалял до най-ниското си ниво от 1988 г. насам, посочва се в доклад на лобистката група HomeOwners Alliance, цитиран от вестник Guardian.

Според документа най-високото равнище на дела на собствениците на Острова е отчетено през 2002 г. - 69,7%. В момента то е 64,7%, което нарежда страната на 17-о място по този показател в Европейския съюз. На челните позиции са България, Ирландия, Италия и Румъния.

В момента от пазара на жилища във Великобритания са изолирани около 5 млн. домакинства заради недостига на предлагане и високите цени. Принудени да живеят под наем и да плащат високи цени за това, те не могат да спестят средствата, необходими за покупка на собствен дом.

Най-силно засегнат е Лондон, където по-малко от половината имоти са обитавани от собствениците им. Това е най-ниският дял от 1991 г., когато организацията започва да събира данни за столицата на Великобритания.

Последните стойности на индекса на LSL Property Services за покупка на жилища с цел отдаване под наем показват, че средните месечни наеми в Англия и Уелс през октомври са достигнали рекордните 744 паунда. На годишна база в Лондон наемите са се покачили със 7% до средните 1 102 паунда.

Да живеят в собствено жилища продължава да е една от най-лелеяните мечти на британците. Според най-новото изследване на British Social Attitudes 86% от жителите на Острова искат да имат собствен дом, включително и хората, живеещи в социални жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още