IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон може да се наложи да спасява и жилищната агенция

Заради ръста на просрочените ипотеки Федералната жилищна администрация се изправя пред дефицит в размер на 13,5 млрд. долара

13:15 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Вашингтон може да се наложи да спасява и жилищната агенция

Американската правителствена жилищна агенция се изправя пред дефицит от 13,5 млрд. долара, което породи опасения, че структурата ще трябва да бъде спасявана с пари на данъкоплатците за първи път в историята си, пише FT.

Федералната жилищна администрация, която е основана през 1934 г., облекчава ипотечното кредитиране, като прави застраховки срещу фалит на кретитополучателите като своеобразна гаранция в полза на кредиторите.

Дейността на агенцията се финансира изцяло от събираните такси. В последните години, в които цените на жилищата в САЩ падаха, портфейлът на агенцията значително се разшири.

Заради кризата на пазара на имоти и ръста на необслужваните ипотеки обаче агенцията пострада сериозно. Очаква се одитът й да покаже, че резервите й в размер на 26 млрд. долара не са достатъчни да покрият загубите от изплатените застраховки по просрочени кредити. Според предварителните изчисления те са малко под 40 млрд. долара.

За момента от Федералната жилищна администрация отказват да коментират ситуацията и чакат окончателните резултати от финансовата проверка.

Защитниците на дейността на агенцията разкритикуваха предприетия одит с мотива, че институцията е предотвратила още по-сериозно влошаване на условията на американския жилищен пазар.

Въпреки че възстановяването на пазара вече започна, просрочията се увеличават много по-бързо, отколкото финансовите резерви на жилищната администрация. Това предизвика острата реакция на Конгреса и бившите ръководители на правителствената служба, според които дейността й се е разпростряла извън правомощията й.

Изданието припомня, че още през февруари Белият дом предвиди в бюджета 688 млн. долара спасително финансиране за жилищната администрация. По-рано пък президентът Барак Обама представи план за насърчаване на жилищния пазар, като агенцията играе важна роля в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още