IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Grand Mall Varna набира капитал от акционерите

За да финансира дейността си до финализирането на операцията, Orchid си е осигурила мостов кредит

08:55 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Собственикът на Grand Mall Varna набира капитал от акционерите

Собственикът на Grand Mall Varna - Orchid Developments, ще набира допълнителен капитал от инвеститорите в компанията, става ясно от съобщение на ръководството, публикувано на сайта на Лондонската фондова борса.

На акционерите в дружеството ще им бъдат предложени пропорционално нови акции, като ако емисията не бъде записана на 100%, желаещите акционери ще имат възможност да запишат повече книжа, отколкото им се полага по право.

В момента групата финализира подготовката на необходимата документация и предстои да насрочи дата за извънредно общо събрание.

Предвижда се, след като бъде записана цялата емисия, да бъде вдигната и забраната за търговия с акциите на компанията в Лондон. Търговията с книжата беше спряна в края на септември заради рязкото им поевтиняване.

За да финансира дейността си до финализирането на операцията по набиране на допълнителен капитал, Orchid си е осигурила мостов кредит от Bellport Corporation – компания, контролирана от изпълнителния директор на строителя Гай Мейохас, който още преди около три месеца обяви, че е готов да инвестира част от личното си богатство, за да поддържа Orchid.

Главницата на заема е в размер на 207 хил. евро, като от тях 110 хил. евро ще бъдат усвоени веднага. Заемът е за срок от 60 дни и с лихва от 5% годишно.

Дружеството се задължава да изплати мостовия кредит или до 7 януари, или в рамките на 5 работни дни след получаване на постъпления от новите акции, или в рамките на 2 работни дни след продажбата на някакъв актив на компанията, който покрива главницата и лихвите по заема.

Ако успее да продаде някакви активи, Orchid ще е длъжна да изплати частично кредита. Ако просрочи някаква сума от заема, компанията ще плаща лихва върху оставащата сума в размер на 1% за всеки ден закъснение.

За да обезпечи мостовия заем, Orchid ще учреди първа ипотека в полза на Bellport Corporation върху терен в регулация, който се намира в Район Студентски в София. Върху земята е предвидено да се строи втората фаза на проекта Orchid Hills Sofia и в момента компанията не води преговори с потенциални купувачи за нея.

Изпълнителният директор на Orchid Гай Мейохас коментира, че бордът на директорите се фокусира върху разрешаването на финансовите проблеми на компанията. „Допълнителният капитал не само ще укрепи баланса на групата, но и позициите й при преговорите за продажбата на нейните активи“, посочва той.

Мейохас подчертава, че продължава маркетинговата дейност за продажбата на бизнес имоти и жилища на Orchid Developments. „Предвид икономическите условия прогресът по тези дейности ще бъде бавен“, коментира той.

Компанията още в началото на годината обяви, че обмисля да продава активи, за да оптимизира структурата си и да подобри акционерната стойност и възвръщаемост.

По-късно стана ясно, че е имало интерес към Grand Mall Varna, но все още от Orchid не са обявили дали и на кого ще бъде продаден търговският център.

В края на август компанията предупреди, че ще има нужда от допълнителен капитал. Скоро след това акциите й се сринаха, след като стана ясно, че български строителни компании са осъдили Orchid заради натрупани задължения. В тази връзка бяха принудително отнети 12 апартамента в проекта Orchid Sofia Hills, след реализацията на които се планира компанията да се разплати със строителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още