IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственик на молове в България продължава да продава активи

Преоценките в портфейла на GTC продължават да тежат на финансовите резултати

09:21 | 15.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Собственик на молове в България продължава да продава активи

Собственикът на моловете Галерия Стара Загора, Галерия Русе, Галерия Варна и Галерия Бургас продължава да разпродава активи, за да намали задлъжнялостта си и да си осигури средства за инвестиции на ключовите пазари в Централна и Източна Европа.

Компанията освен това е успяла да договори удължаването на матуритета на облигации за 50 млн. долара до 2017-2018 г., посочва се в отчета й за третото тримесечие.

Наскоро GTC продаде на Allianz Real Estate 4 офис сгради във Варшава. Още през юни GTC сключи предварително споразумение за продажбата на 5 офис сгради в полската столица на Allianz за 173 млн. евро, като сделката за петата сграда ще бъде финализирана в началото на 2013 г.

Компанията договори и продажбата на три малки и губещи мола в Румъния като част от програмата за прочистване от активите на второстепенните и неликвидни пазари.

Приходите от наеми и услуги на GTC за периода юли-септември отчитат ръст от 3% на годишна база до 34 млн. евро. За деветмесечието е регистриран годишен ръст от 1% на приходите от наеми и услуги до 98 млн. евро.

Регистрираното увеличение от компанията обясняват с лекия ръст на заетостта на имотите, както и със завършването на няколко ключови проекта, сред които и търговският център Галерия Бургас.

От GTC очакват допълнителен ръст на наемите, тъй като към края на септември някои от сградите на компанията не са били достатъчно запълнени, а част от наемателите все още са се възползвали от обичайните гратисни периоди, които компанията дава като бонус.

През третото тримесечие на годината приходите на GTC от продажба на жилищни имоти са 6 млн. евро, а за деветмесечието възлизат на 16 млн. евро.

Нетната загуба от преоценка на инвестициите на GTC се изчислява на 28 млн. евро за третото тримесечие и на 39 млн. евро от началото на годината до края на септември. От компанията посочват, че загубата от преоценки се дължи предимно на румънските й активи, поради което е възможно някои от тях да бъдат продадени под балансовата им стойност.

Към 30 септември портфейлът на компанията се оценява на 2,03 млрд. евро, като в него са включени и активите, предвидени за продажба.

В резултат на преоценките GTC отчита нетна загуба в размер на 24 млн. евро за третото тримесечие, а за деветмесечието загубата е 43 млн. евро.

Припомняме, че компанията съобщи за плановете си да продава активи на по-неатрактивните пазари, на които присъства, през август тази година заради влошените финансови резултати и с цел набиране на средства за инвестиции на ключовите пазари.

Засега GTC не планира да се освободи от активите си в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Лично пратих снимки и Миглена писа статия за моловете в Русе, чак останах озадачен, като го видях споменат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Няма Галерия Русе бе смешници. Как не го разбрахте 4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още