IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-скъпата дестинация за инвестиции в луксозни имоти

Най-богатите хора в света купуват първия си имот в родната си страна, но често избират Лондон за второ и трето жилище

12:45 | 12.11.12 г.
Лондон е най-скъпата дестинация за инвестиции в луксозни имоти

Силното търсене е превърнало Лондон в най-скъпото място за покупка на суперлуксозни жилищни имоти, според консултантската компания за имоти CBRE, цитирана от вестник Telegraph.

Миналия месец купувачите са плащали до 64 560 паунда/кв. м за най-добрите имоти в британската столица, сочат данните на компанията.

От началото на тази година цените са нараснали с 12,6% заради стремежа на инвеститорите да диверсифицират портфейлите си и да изнесат парите си от местата, които са по-силно изложени на дълговата криза в еврозоната.

В годините преди кризата най-скъпото място в света за инвестиции в суперлуксозни имоти бе Ню Йорк, но в момента американският град е на трето място след Лондон и Хонконг.

За купувачите от САЩ Лондон е предпочитаната локация в Европа, като те се насочват към квартали като Мейфеър и Ковънт Гардън, както и Найтсбридж, Кенсингтън и Челси. Обикновено цените на жилищата в този сегмент на пазара са между 2 и 5 млн. паунда, като понякога достигат и до 10 млн. паунда. Обикновено инвеститорите търсят имоти с панорамен изглед към паркове, реки и градски пейзажи.

Според експертите най-богатите хора в света купуват първия си имот в родната си страна, но често избират Лондон за второ и трето жилище. Тази тенденция се подкрепя и от нарастващия брой чуждестранни студенти. В Лондон техният брой е 84 700, като по-богатите родители купуват жилища на децата си, в които да живеят по време на престоя си в британската столица.

Пазарът се подкрепя и от силното местно търсене. Британските купувачи като цяло са по-готови да инвестират отвъд традиционно популярните квартали.

От компанията за имоти Savills прогнозират, че цените на жилищата в Лондон ще нараснат с до 25% през следващите пет години. В най-скъпите квартали като Уестминстър, Кенсингтън и Челси повишението ще е най-голямо - с 25,6% на фона на силните чуждестранни инвестиции. Очаква се и ръст на наемите с 26,4%.

В същото време обаче експертите предупреждават, че силното покачване на цените ще засили и опасенията от жилищна криза поради недостига на достъпни жилища.

От Savills прогнозират, че средното покачване на цените в Лондон ще е 21%, което до края на 2017 г. ще увеличи стойността на средностатистическо жилище, която в момента е 364 хил. паунда, с 91 хил. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още