IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори предупреждават за риск от жилищен пазар на две скорости

В някои страни цените на жилищата рязко нарастват, а в други продължават да се понижават, което създава опасност от балони

16:31 | 09.11.12 г. 1
Анализатори предупреждават за риск от жилищен пазар на две скорости

Жилищният пазар на две скорости, който се наблюдава в развитите икономики в света, става все по-ясно изразен на фона на по-бързото възстановяване на някои икономики от глобалната финансова криза спрямо други, пише в доклад на Goldman Sachs, цитирано от CNBC.

Според консултантите тази ситуация би могла да предизвика няколко балона в сектора.

В момента съществуват държави, където цените на жилищата реално нарастват, и такива, където кризата в бранша пордължава по-дълго.

В първата група попадат Германия, Финландия, Норвегия, Франция, Швейцария и Израел, както и Канада и Австралия. Втората се състои от САЩ, държавите от периферията на еврозоната Испания, Гърция, Италия и Ирландия, както и страни, където жилищата поевтиняха в периода след кризата, но по-късно се стабилизираха, като Великобритания, Япония и Дания.

От Goldman предупреждават, че рисковете на жилищния пазар биха могли да са по-сериозни сред групата на "отличниците", включително в Канада и Норвегия, където ценовите нива и активността на пазара са по-сериозни.

Документът се позовава на данни, показващи ясна взаимовръзмка между по-добрите циклични възстановявания на тези пазари и по-силните цени на жилищата там.

В Израел, Канада и Германия са отчетени едни от най-резките скокове на цените от кризата насам, както и най-големите циклични подобрения.

Политиците в тези държави трябва да предприемат мерки, за да избегнат опасността от балон в жилищния сектор, предупреждават анализаторите, като препоръчват например затягане на правилата за кредитиране, за да се успокои търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Мдаа... балони, балони - нищо не се е променило. А може, при това радикално! Скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още