IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват рекордно бавно възстановяване на жилищния пазар във Великобритания

Цените на жилищата на Острова с отчитане на инфлацията няма да се възстановят до предкризисните им нива до 2031 г., прогнозират експерти

16:45 | 08.11.12 г.
Очакват рекордно бавно възстановяване на жилищния пазар във Великобритания

Експерти прогнозират, че възстановяването на пазара на жилищни имоти във Великобритания от кризата ще е най-бавното, регистрирано някога, пише британският в. Telegraph.

Средните цени на жилищата на Острова вероятно ще достигнат регистрираните предкризисни равнища чак през 2019 г. Ако се отчете и инфлацията обаче, реалните цени на жилищата няма да се възстановят до 2031 г., прогнозират от консултантската компания Knight Frank.

Компанията предупреждава, че "собствениците на жилища са изправени пред бавна ерозия на реалните цени" и допълват, че е нужна "допълнителна корекция" на стойностите, за да може купувачите на първи дом да се включат в пазара, което е предопставка за неговото оздравяване.

"Близо пет години след началото на финансовата криза, а жилищният сектор във Великобритания все още няма характеристиките на един напълно функциониращ пазар. Нивата на сделките са почти наполовина в сравнение с пика на пазара през 2007 г. и са с 35% под средните стойности за последните 20 години", посочва Грейн Гилмор, която ръководи отдела на Knight Frank за жилищния изследвания във Великобритания.

По данни на Halifax цените на жилищата на Острова са спаднали с 0,7% през октомври спрямо септември, като това е четвъртият пореден месец на понижение. В момента те са с 1,7% под нивата си през същия период на 2011 г.

Гилмор очаква цените да паднат с още 1% догодина, преди да започнат много бавно да вървят нагоре през 2014 г. Тази прогноза обаче се базира на предположението, че еврозоната ще остане цяла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още