IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P промени критериите си за оценка и на европейските ипотечни деривати

Според изчисленията на агенцията промяната ще има отрицателно въздействие върху 40% от сделките с ипотечни деривати в Европа

10:05 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P промени критериите си за оценка и на европейските ипотечни деривати

След като предизвика скандал, като промени системата за рейтинги на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в САЩ, Standard & Poor's Rating Services (S&P) съобщи, че е актуализирала методологията си и за европейския пазар на ипотечни деривати, предаде Ройтерс.

Рейтинговата агенция съобщава, че актуализацията на критериите е довела до усъвършенстването на подхода при присъждането на рейтинг на ипотечни деривати, търгувани на европейските пазари.

Според S&P с промяната е въведена по-прозрачна рамка за анализ на пазара на бизнес имоти и структурата на трансакциите.

Две са ключовите области в аналитичната рамка, според която се присъждат рейтинги на структурираните и секюритизирани продукти – качеството на кредитите, които стоят зад секюритизираните активи и механиката на паричните потоци, посочват от агенцията.

Тези критерии се прилагат за всички нови и съществуващи оценки на европейските ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Тези критерии ще се прилагат и при анализа на качеството на търговските имоти, които обезпечават дериватите, като могат да се използват и за оценка на активите.

Според S&P новите критерии ще създадат последователна и прозрачна рамка за сделките с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, тъй като са рафинирани рисковете, свързани с качеството.

“Ние очакваме, че актуализацията на критериите ще има умерено въздействие върху недовършените сделки с ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Изводът е направен въз основа извадка от трансакции, които тествахме”, посочват от рейтинговата агенция.

Вероятно промяната ще доведе до по-сериозно въздействие върху рейтингите от инвестиционен клас, отколкото върху спекулативните рейтинги, допълват от агенцията. Според изчисленията промяната ще има отрицателно въздействие върху 40% от сделките с ипотечни деривати в Европа.

Новите критерии за оценка ще влязат в сила от 6 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още