IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия въвежда имотен данък

Собствениците на жилища, офиси и магазини, които не се използват и стоят празни, ще плащат данък в размер на 2% от стойността на имота

16:20 | 07.11.12 г. 6
Хърватия въвежда имотен данък

Хърватия въвежда нови данъци за недвижимите имоти от април следващата година, предаде агенциа МИА.

Собствениците на жилища, офиси и магазини, които не се ползват, ще плащат данък в размер на 2 процента от стойността на имота, предвиждат законодателни промени.

Собствениците, които живеят в жилищата си, ще плащат налог в размер на 0,2%, а собствениците на имоти, които се отдават под наем - 0,4 на сто.

Това означава, че апартамент, чиято данъчна оценка е 100 хиляди евро, ще струва 2 хиляди евро годишно на собствениците, ако нито живеят в него, нито го дават под наем.

Ако обаче обитават този имот, те ще плащат само 200 евро годишно. Ако го дават под наем, данъкът ще бъде 400 евро.
Новите данъци за недвижими имоти ще заменят общинската такса, която се плащаше досега и се изчисляваше не според стойността на имота, а на базата на квадратурата му и в зависимост от градската зона, в която се намира.

Хърватският министър на финансите Славко Линич коментира, че богатите граждани, които притежават по няколко апартамента или нежилищни имоти, трябва да допринасят повече за развитието на образователната система, здравеопазването, социалната защита и другите потребности на обществото, за които ще се изразходват събраните от налога допълнителни средства.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 11 години
Навсякъде в Европа има високи данъци върху недвижимостите. В някои страни при наследяване достигат дори до 30 % от стойността на имота и на собствениците понякога се налага да продават за да платят налозите. Но това ги предпазва от изтеглянето на много пари и замразяването им в недвижимости. Както се случи в България. Много хора имат абсурдната икономическа логика - да стои, нито хляб иска нито вода. Ще ми се разсърдите но ако искате да се раздвижи икономиката ще трябвада плащате по-високи данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Людени
преди 11 години
Хмм, измислили са го. Стимул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Това не е лоша идея за раздвижване на имотния пазар. Тук да имаш имот не струва много и си седят ей така страшно много имоти.Дянков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Ivel
преди 11 години
Това изглежда повече като пиар и ще бъде трудно за контроли събираемост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
madcow
преди 11 години
Не.Да оставим на страна доколко правителството има право да се ме стимулира какво да правя със моите имоти.Как се доказва живеене там? Ако жилището е на роднина, а друг роднина живее там? Ще има една регистрация и пререгистрация из държавата, и защо? Щото някой си решил че трябва да се "въртят" имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
forum_rookie
преди 11 години
Не смятате ли, че ако подобен данък се въведе и в БГ-то, пазарът на жилища ще се поотпуши. Странна ми е липсата на коментари под тази статия.Дянков можеше да се опита да понапълни хазната с такъв данък, а не да посяга на лихвите върху спестяванията. Ама изглежда го е страх от банкерчетата и от строителните "предприемачи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още