IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как победата на Обама ще се отрази на инвеститорите в имоти в Европа и САЩ?

Три четвърти от инвеститорите в имоти в Европа и САЩ подкрепят Барак Обама заради прагматичността на неговите политики и приемствеността

11:54 | 07.11.12 г. 2
<p>
	Обама обаче получи шанс да довършизапочнатите реформи, а бизнесът е доволен от предвидимостта на политиките и приемствеността. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама обаче получи шанс да довършизапочнатите реформи, а бизнесът е доволен от предвидимостта на политиките и приемствеността. Снимка: Ройтерс

Изборната победа на Барак Обама ще се отрази позитивно на настроенията на инвеститорите в имоти в САЩ и Европа, особено на пазарите на наеми, прогнозира Валтер Бьотхер от Colliers International, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.

Компанията очаква резултатите от президентския вот в САЩ да се отразят позитивно на доверието както на инвеститорите, така и на собствениците на имоти.

Всички участници на пазара могат да си отдъхнат, тъй като евентуална победа на републиканския кандидат Мит Ромни обещаваше „връщане на часовника“ към 2008 г. - време, което бизнесът и хората искат просто да забравят, посочи Бьохтер.

Компанията е провела глобално проучване сред инвеститори в имоти в Европа, Близкия Изток и Африка. Резултатите показват, че много от тях са били притеснени какъв ще бъде изходът от вота.

Повечето от участниците в анкетата обаче продължават да наблюдават с тревога ситуацията в еврозоната. Много от тях изпитват трудности с набирането на капитал, както и с намирането на качествени активи, което няма пряка връзка с изборите в САЩ, а със състоянието на глобалната икономика.

Липсата на достатъчно качествени имоти за инвестиция се дължи не само на недостатъчните обеми на новото строителство, но и на нежеланието на собствениците да продават активи, които им носят сигурен доход.

Резултатите от проучването сочат, че три четвърти от инвеститорите в имоти в Европа и САЩ подкрепят Барак Обама. Това няма много общо с неговата личност, а по-скоро с прагматичността на неговите политики и приемствеността, посочват консултантите.

Обама обаче получи шанс да довърши това, което започна. Беше му дадено време, за да се справи с финансовите и бюджетните реформи и да преодолее отварящата се „фискална пропаст“, а прилагането на новите политики ще бъде управлявано от икономическа рационалност, а не от предизборната идеология.

Въздействието върху бизнеса се очаква да бъде положително, тъй като компаниите ще получат сигурността, от която имат нужда, за да оперират. От една страна може да се очаква, че инвеститорите в имоти ще започнат да отделят повече средства за своите вложения, а от друга – че ще се подобри доверието на собствениците, които най-накрая да излязат на вторичните пазари.

Експертите прогнозират, че предстои с умерени темпове да се възстанови интереса към по-рисковите активи.

Все пак, бизнесът не е очарован от допълнителните регулации за финансовия сектор, които се очаква да бъдат приети по време на втория мандат на новия стар американски президент. Неговата политика по отношение на контрола на финансовия сектор вероятно ще послужи като образец за Великобритания, а в един момент и на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dimitardimitrov
преди 11 години
Позволявам си да отбележа, че според мен - трудно ще се възстанови световната икономика с тази политика - когато цяла Европа се стреми към ограничаване на дефицитите на държавите членки - САЩ да увеличава дефицита си е просто наглост. Когато би трябвало да се случи точно обратното - САЩ, от където започна тази криза да ограничи дефицита си и така да намали нейното влияние върху Европа.Да ни е честито задълбочаването на кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Едно е добро:- Обама озаптява разюзданата банкова система!Друго е лошо:- Не става за политик! И ще докара света до крах!Къде е общата грешка:- Използването на долари. Долара отдавна ве4е е само хартия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още