IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийски и канадски пенсионни фондове ще движат инвестициите в имоти

Пенсионните фондове ще доведат до вълна от нови инвестиции на пазарите в Европа и Северна Америка

15:48 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Австралийски и канадски пенсионни фондове ще движат инвестициите в имоти

Австралийски и канадски пенсионни фондове вероятно ще доведат до вълна от нови инвестиции на пазарите на имоти в Европа и Северна Америка, прогнозира консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието Property Investor Europe.

Експертите очакват, че големите частни и институционални инвеститори, които разполагат с достатъчно капитал, ще преобладават на пазарите на имоти през следващите 2 години.

„Инвестиционният пазар се промени и вече не дълговият, а собственият капитал движи инвестициите в имоти. Това се вижда от засилената активност на канадските и австралийските пенсионни фондове, както и държавните инвестиционни фондове“, се посочва в доклада на компанията.

Експертите допълват, че се изостря конкуренцията за „трофейни“ активи, затова и институционалните инвеститори обмислят нови инвестиционни стратегии, които да им осигурят още по-атрактивни възможности на пазара на имоти.

Според консултантите пенсионните фондове все повече се насочват към инвестициите в имоти заради по-високата доходност, която те носят на фона на застаряващото население.

През последното десетилетие канадските пенсионни фондове изградиха силно присъствие на редица пазари на имоти и продължават да диверсифицират портфейлите си.

Данните на компанията показват, че инвестициите в имоти на пенсионните фондове от Канада са достигнали 9,4% през миналата година от 5,2% през 2000 г., като през следващите 2 години се очаква те да надвишат 10%.

За разлика от канадските фондове обаче, присъствието на австралийските извън родината им е все още ограничено. Това е на път да се промени, тъй като в момента се подготвят промени в законодателството, с които ще се облекчат подобни инвестиции на пенсионните фондове.

Анализаторите очакват свободните им средства да се насочат към международните пазари на имоти с добри възможности за изгодни и доходоносни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още