IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите рестрикции за купувачите на жилища наистина охладиха пазара в Хонконг

Броят на сделките с жилища в Хонконг е намалял до най-ниското ниво от януари

14:26 | 05.11.12 г.
Новите рестрикции за купувачите на жилища наистина охладиха пазара в Хонконг

Броят на сделките с имоти в 10-те най-големи квартала в Хонконг през миналата седмица е бил най-нисък от януари насам заради новия данък за чуждите купувачи, наложен от местните власти в опит да се ограничи интересът на инвеститорите към прегрелия жилищен пазар на мегаполиса, предаде Bloomberg.

За периода са регистрирани 10 покупко-продажби в сравнение с 12 през предходната седмица, показват данни на компанията Centaline Property Agency Ltd.

Правителството наложи данък в размер от 15% върху покупките на имоти от чужденци и чуждестранни компании на 26 октомври.

За първи път местните власти прилагат рестрикции за чуждите инвеститори на жилищния пазар в Хонконг с мотива да успокоят пазара, тъй като цените на имотите са нараснали почти двойно през последните три години.

Това е и третата рестриктивна мярка, която местното правителство обявява от август насам. По-рано бяха затегнати изискванията за ипотечно кредитиране и бе засилено предлагането на земя за строители на социални жилища на фона на протестите на местното население срещу поскъпването на имотите.

Изследване на Midland, проведено след въвеждането на новите мерки, показва, че 62% от 229-имата анкетирани китайци от континенталната част на страната ще се въздържат от покупка на имоти в Хонконг през следващите шест месеца, а 3% вече нямат намерение да купуват жилища в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още