IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в логистични имоти се оказват по-доходоносни

През последните 10 години вложенията в логистични площи са донесли по-голяма пряка възвръщаемост в сравнение с инвестициите в офиси и търговски площи

12:10 | 05.11.12 г.
Инвестициите в логистични имоти се оказват по-доходоносни

През последните 10 години логистичните имоти са донесли по-голяма пряка възвръщаемост от вложенията в останалите два основни сегмента на пазара на бизнес имоти – офисите и търговските площи.

Това сочат резултатите от ново изследване на консултантската компания Prologis, цитирано от онлайн изданието PropertyEU.

Според документа, озаглавен "Възможности на европейския пазар на промишлени имоти", пряката възвръщаемост от инвестициите в логистични имоти за последните 10 години е 7,6%, или със съответно 200 и 240 пункта над пряката възвръщаемост от инвестициите в офиси и търговски площи.

Спрямо нивата отпреди кризата цените на логистичните и промишлените площи са паднали с 21,9%, като са се възстановили средно с едва 1,3%.

Нараства популярността на електронната търговия, което налага търговците да направят преоценка на дистрибуционните си канали, за да отговорят на търсенето и очаквания растеж.

За последните пет години всеки допълнителен 1 млрд. долара от онлайн търговия са довели до средно допълнително търсене на складове с площ от приблизително 72 хил. кв. м на основните пазари в Европа - Великобритания, Германия и Франция, изчисляват експертите.

"Промишлените имоти се доказаха като солиден инвестиционен актив през последните години, с атрактивно съотношение между риска и възвращаемостта“, коментира Али Насири от Prologis Europe.

Той прогнозира, че устойчивото възстановяване на сектора на логистичните и промишлени площи ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още