IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Италия са "парализирани"

Тримесечието бележи историческо дъно, като за годината размерът им вероятно ще бъде наполовина на средния от последните три години

17:06 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в Италия са "парализирани"

Инвестициите в бизнес имоти в Италия са били "парализирани" през първите девет месеца на годината, когато размерът им е бил едва 1,2 млрд. евро, сочат данни на компанията за недвижими имоти BNP Paribas Real Estate (BNPPRE), цитирани от онлайн изданието Property Investor Europe.

През третото тримесечие е отчетен най-ниският в историят размер от едва 307 млн. евро, като за цялата година стойността на сделките може би ще бъде около 2 млрд. евро, или наполовина по-малък от средния за последните три години.

По данни на CBRE делът на неусвоените имоти в Милано в момента е над 11%. Влошаването на икономическото и финансово състояние на Италия и Европа оказва отрицателно влияние върху инвестициите в имоти.

Тъй като доходността по италианските държавни облигации остава висока, банките ограничават кредитирането. От началото на тази година не е осъществена нито една сделка за повече от 130 млн. евро, тъй като подобна операция изисква ливъридж, се посочва в доклада на BNPPRE.

Италианските имоти се характеризират с традиционно ниска променливост, но от началото на тази година доходността леко се покачва, макар и по-слабо спрямо държавните облигации. Тази ситуация създаде очаквания за корекция на цените, което прави изравняването на предлагането и търсенето почти невъзможно. В същото време няма регистрирани принудителни продажби, тъй като собствениците на имоти изчакват. "Резултатът е блокиран пазар с много малко сделки", отбелязват от BNPPRE.

Докато през 2011 г. инвеститорите се концентрираха върху офиси и търговски площи (над 90% от общите инвестиции), през тази година други продукти привличат по-големи обеми. По-специално делът на хотелите се удвоява до 20% от общия обем. Най-големите сделки обаче остават при търговските имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още