IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Китай се завръщат към водещите градове

Те отново се насочват към Шанхай и Пекин, където офисите са по-пълни, наемите са по-високи, а цените на жилищата се стабилизират

15:30 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Шанхай първокласните офиси са почти пълни, а наемите могат да се мерят с тези в градове като Ню Йорк и Сидни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

В Шанхай първокласните офиси са почти пълни, а наемите могат да се мерят с тези в градове като Ню Йорк и Сидни. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите в недвижими имоти и строителните фирми се отдръпват от продължилия две години поход към провинциалните градове в Китай и се завръщат към Шанхай и Пекин, където офисите са по-пълни, наемите са по-високи, а цените на жилищата се стабилизират, пише Bloomberg.

От преките инвестиции в бизнес имоти за 34 млрд. евро, направени през 2010 и 2011 г., 20% са в 50-те най-големи второстепенни градове на Китай, сочат данни на Jones Lang LaSalle. За сравнение през предходните три години този дял е бил едва 5%.

Сега обаче той отново започва да намалява, твърди Майкъл Клибанер, който ръководи изследователския екип на компанията за недвижими имоти в Китай. Тригодишният строителен бум, предизвикан от държавните стимули, увеличи дела на неусвоените офиси във второстепенни градове като Чунцин и Чънду до почти 40%, а нарастващите цени на земята ограничават печалбите на строителите на жилища.

Инвеститорите и строителите отново се насочват към Пекин и Шанхай, където първокласните офиси са почти пълни, а наемите могат да се мерят с градове като Ню Йорк и Сидни, според Cushman & Wakefield Inc.

Месечният наем на офисите в Пекин и Шанхай е около 690 юана (110 долара)/кв. м в сравнение с 284 юана в Нандзин, столицата на източната провинция Дзянсу, която е сред най-скъпите второстепенни градове в Китай. В същото време към края на второто тримесечие над 95% от офисите в Пекин и Шанхай са били заети, а шестте най-високи дялове на неусвоените площи, всички от които са във второстепенни градове, варират между 16 и 38%.

Предпочитанията към най-големите градове в Китай са в сила и за жилищните имоти. От началото на тази година цените на жилищата във второстепенните и третостепенните градове падат по-бързо, отколкото във водещите населени места. Строителните фирми, запазили или увеличили дейностите си в първостепенните градове, отчитат по-добри резултати от колегите си, работещи във второстепенни и третостепенни населени места.

"Строителството в малки и средноголеми градове не бива да е дългосрочна стратегия; вътрешното търсене в подобни градове е по-малко, отколкото в големите", посочва Кени У, анализатор от JI-Asia Research Ltd. в Хонконг. "Строителите по-рано се струпваха в тези градове с цел бърз оборот, но строителството в подобни градове е неустойчиво при забавяне на икономическия растеж", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още