IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза още притиска сектора на бизнес имотите в Европа

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации се е отразила благоприятно на нагласите на инвеститорите, но като цяло доверието им е отслабено

09:12 | 31.10.12 г. 1
Дълговата криза още притиска сектора на бизнес имотите в Европа

Дълговата криза в Европа продължава да влияе негативно на сектора на бизнес имотите в региона, като на повечето пазари се наблюдава отслабена активност на инвеститорите и отрицателни нагласи.

Това се посочва в актуалния доклад на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) за пазара на бизнес имоти на Стария континент, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Въпреки че цялостната обстановка и очакванията за европейския пазар като цяло остават мрачни, въвеждането на програмата "Открити парични транзакции" (OMT), която предвижда неограничено изкупуване на облигации от Европейската централна банка, вероятно е изиграла роля за подобряването на нагласите.

В глобален мащаб обаче доверието на инвеститорите все още е крехко, особено на пазарите, доминирани от наемателите, поради предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, посочват експертите.

Най-силна активност както при наемите, така и при инвестициите е отчетена в Русия.

От държавите от еврозоната Германия е най-добре представящият се пазар, макар че има спад в очакванията за наемите и капиталовата стойност.

Франция, Италия, Гърция и Испания регистрират най-сериозните спадове на търсенето от страна на наемателите, което е съпроводено от увеличение на наличните площи. Други държави на Стария континент, като Холандия и Швейцария, изглежда също са подложени на натиск.

Налице са и ясни признаци, че на някои нововъзникващи европейски икономики доверието като че ли избледнява. След няколко тримесечия на положителни резултати пазарите на бизнес имоти в Полша и Чехия вече отчитат по-слаби резултати.

Въпреки това броят на държавите с нарастващо търсене от страна на наемателите се покачва спрямо предходното тримесечие от три на седем - Русия, Белгия, Румъния, Унгария, Германия, Австрия и Ирландия.

Обстановката на инвестиционния пазар в Европа също изглежда по-добре, като в осем държави има повишение на инвеститорското търсене спрямо шест през второто тримесечие. Отново Германия и Русия са държавите с най-добри резултати, като към тях се присъединяват Ирландия, Австрия, Полша и скандинавските пазари.

Експертите отчитат влошаване на френския пазар, където търсенето сред наемателите и инвестициоцнна активност намаляват с по-бързо темпо, отколкото в Гърция и Испания.

В същото време след дълъг период на свиване пазарът на бизнес имоти в Ирландия показва признаци на стабилизиране, въпреки че очакванията все още са негативни.

От RICS са умерени оптимисти за бъдещето, като очакват програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации, в комбинация с плановете за създаване на европейски банков съюз, постепенно да засилят апетита за риск и финансовата стабилност в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е нали това е идеята на кредитора от последна инстанция . Все пак - никой не може да се състезава с печатницата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още