IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват забавяне при усвояването на офис площи в Европа

От началото на годината до края на септември обемът на инвестициите в офиси в Европа се е свил с 10% на годишна база

15:36 | 29.10.12 г.
Очакват забавяне при усвояването на офис площи в Европа

Усвояването на офис площи на пазарите в Европа вероятно ще бъде с 10% под нивата от 2011 г. поради продължаващия спад на търсенето заради опасенията около икономическия растеж, посочват експертите от компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от онлайн изданието Property Investor Europe.

Сделките отнемат по-дълго от обичайното време, а редица наематели отлагат решенията си за преместване в нов офис заради влошените перспективи пред бизнеса.

Усвояването на офис площите през третото тримесечие на тази година е намаляло с 5% на годишна база до 2,3 млн. кв. м, а обемът на усвоените площи през първите девет месеца на годината е с 15% под нивата от същия период на миналата година.

В Западна Европа е отчетен спад от само 2%, докато в Централна и Източна Европа намалението е с цели 17%.

Нетното усвояване на офиси за тримесечието обаче се е повишило с 4%. В същото време от JLL прогнозират, че за цялата 2012 г. то ще е с 10-15% по-ниско в сравнение с 2011 г.

За наемите на първокласните офиси консултантите също очакват да са без промяна през тази година, тъй като пазари като Германия, Скандинавските страни и Лондон се забавят. В градовете, ударено силно от продължаващата криза в Европа, ще бъдат отчетени още понижения, но наемите ще започнат да вървят нагоре, след като икономиката се възстанови.

Очакванията на JLL за 2013 г. са нивата на неусвоените площи да останат същите.

Общите инвестиции в офиси в Европа през третото тримесечие са достигнали 27 млрд. евро, а от началото на годината обемът им е 77 млрд. евро, или с 10% под нивата от същия период на миналата година.

Купувачите търсят възможности за сигурни инвестиции на големи и зрели пазари като Лондон, който продължава да е най-активен.

Париж също привлича големи парични потоци, докато липсата на висококачествени запаси в Германия ограничава обемите на покупките на този пазар. Като цяло активността в Южна, Централна и Източна Европа е ограничена.

Доходността от първокласни имоти на повечето пазари остава стабилна на равнище от 5,22%, но се покачва с 25 пункта в Барселона и с 15 пункта в Хага и Утрехт поради инвеститорските опасения за икономиката.

Силното търсене и предпочитанията към ключовите пазари водят до спад с 25 пункта на доходността в Париж. Според експертите доходността на този тип пазари вероятно е ударила дъното след няколкото поредни тримесечия на спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още