IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа буксуват

Като цяло активността на трансграничните инвеститори отслабва и това не може да се компенсира от ръста на вътрешните инвестиции

10:53 | 25.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в Европа буксуват

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са забавили ръста си през третото тримесечие заради отслабената активност на трансграничните играчи на пазара, посочва се в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

През тримесечието се наблюдава по-силен ръст на вътрешните инвестиции на пазарите в Европа. Данните на компанията показват, че вътрешните инвеститори са вложили с 20% повече средства и са увеличили пазарния си дял от 56% до 65%.

Най-сериозна е била активността на вътрешните инвеститори на пазарите в Норвегия, Холандия, Франция и Великобритания. Същевременно активността на трансграничните инвеститори се е свила с 19,5%, отчитат от компанията.

Масово изтегляне на чужди инвеститори се наблюдава на пазарите в Южна Европа, където активността им се е сринала с 92 на сто, и в Източна Европа, където дейността им се е свила със 75%.

За сметка на това трансграничните играчи са засилили присъствието си на основните европейски пазари - Франция, Германия и Великобритания, като вложените от тях обеми през тримесечието са се увеличили с 14 на сто, а пазарният им дял е нараснал до 66%.

Увеличили са се и инвестициите в бизнес имоти в Северна Европа на годишна база, като пазарният дял на трансграничните играчи на пазарите в региона е достигнал 18% от 15% по същото време на миналата година.

Търсенето на основните европейски пазари на бизнес имоти остава изключително силно, въпреки липсата на банково кредитиране. Това се дължи на засилването на активността на мощните играчи с наличен собствен капитал, каквито са държавните инвестиционни фондове, които се интересуват от “трофейни” активи.

Играчите на основните европейски пазари са главно фондове от Средния Изток, Китай и Европа. Те са съсредоточили дейността си основно в Лондон и Париж.

Добро представяне обаче е отчетено и на някои малки, но изключително силни пазари на бизнес имоти, каквито са Австрия, Полша и Люксембург.

Консултантската компания очаква обемът на инвестициите в бизнес имоти да нарасне с 2-3% през последните три месеца на годината спрямо третото тримесечие и да достигне 116 млрд. евро, което е с 9 на сто под обема, отчетен през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още