IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ тръгна първото дело заради некачествени ипотеки

Американското правосъдно министерство предяви иск към Bank of America в размер на над 1 млрд. долара

10:05 | 25.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
В САЩ тръгна първото дело заради некачествени ипотеки

Американското правосъдно министерство предяви иск към Bank of America в размер на над 1 млрд. долара, предаде FT.

Това е първото дело за измама, свързано с некачествени жилищни кредити, продадени на държавните ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac, отбелязва изданието.

Делото открива нов фронт в продължителната битка с ипотечната криза в САЩ и може да създаде още по-големи проблеми на конкурентите на Bank of America.

Ведомството обвинява Countrywide, базираният в щата Калифорния кредитор, който Bank of America купи през 2008 г., че е обработвал заемите бързо без да проверява тяхното качество, като процесът е управляван “чиновнически”.

По същото време на Fannie Mae и Freddie Mac са продадени хиляди кредити, чиито получатели по-късно са обявили неплатежоспособност. В иска на министерството се твърди също така, че банката е отказала да ги изкупи обратно.

“Countrywide и Bank of America систематично са действали в полза на собствените си баланси, като са елиминирали всяко ниво на качествения контрол и са стимулирали неквалифициран персонал, който е заобиколил всички правила, за да скрие дефектите. В последствие тези токсични продукти са продадени на финансираните от държавата агенции като добри”, посочва прокурорът Приит Бхарара.

Bank of America отхвърли обвиненията, като подчерта, че е засилила действията си, за да разреши правните проблеми, свързани с ипотечните й дейности.

“Твърдението, че не сме изкупили обратно кредити от Fannie Mae е невярно. Bank of America не може да компенсира всеки, който твърди, че е претърпял загуби, които всъщност са причинени от икономическата криза”, посочва се в изявление на финансовата институция.

Прокурорът обаче посочва и пример за злоупотреба. Кредитополучател от Маями е заявил пред банката, че печели над 15 хил. долара месечно, а всъщност доходите му са 2 666 долара на месец. Логично клиентът на банката е изпаднал в неплатежоспособност 7 месеца по-късно, но преди това кредитът му е бил продаден на Fannie Mae.

Според обвинението Countrywide би трябвало да са забелязали тези разминавания в доходите на клиентите им, защото случаят не е единствен.

Прокурорът също така цитира вътрешен доклад на компанията, който е бил забранен за разпространение и в който се констатира, че кредитите с тежки дефекти, отпуснати от компанията, са 57%.

Това е поредното дело срещу Bank of America, свързано с ипотечните й дейности. Финансовата институция още преди време прекрати продажбата на ипотеки на Fannie Mae заради спорове за дължими обезщетения.

Bank of America обяви Countrywide в несъстоятелност заради тежките загуби на компанията и в опит да избяга от задълженията, които произтекоха за финансовия гигант след придобиването й. Маневрата обаче е пред пълен провал, според запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още