IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на ипотечни деривати в Европа изостава

Застоят се дължи не толкова на липсата на интерес, колкото на липсата на кредитиране, според Fitch Ratings

12:11 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на пазара на ипотечни деривати в Европа изостава

Докато американският пазар на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, демонстрира плавен ръст през последните три години, европейският пазар все още е в състояние на неопределеност, посочват от Fitch Ratings, цитирани от онлайн изданието Property Investor Europe.

От рейтинговата агенция обясняват застоя на пазара на ипотечни деривати не толкова с липсата на интерес, колкото с липсата на кредитиране.

Данните на агенцията показват, че в момента обемите на пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в САЩ са на 25% от обемите от пиковата 2007 г. Сделките с ипотечни деривати обаче са 59% от сделките, регистрирани преди 5 години.

В Европа се очаква и тази година пазарът на ипотечни деривати да приключи с обеми по-малки от 10 на сто от обемите при пика на пазара.

Според Fitch проблемът на европейския пазар на ипотечни деривати е, че повечето ценни книжа са емитирани в годините на бума на пазара непосредствено преди кризата, докато пазарът в САЩ имаше солидна 10-годишна база. Така проблемните кредити по-слабо са засегнали пазара на ипотечни деривати в Щатите, отколкото в Европа.

Липсата на банково кредитиране за сектора на имотите в Европа означава, че вероятно ще се засили присъствието на небанковите институции на пазара.

Не се очаква също така банките да се завърнат на пазара на имоти в Европа скоро заради големия обем проблемни кредити в балансите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още