IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците бавно връщат парите си обратно в родината

Гърците, които живеят в чужбина, са привлечени от пазара на имоти и акции в страната

15:55 | 23.10.12 г. 1
Гърците бавно връщат парите си обратно в родината

След като трескаво тръгнаха да изнасят парите си от Гърция заради икономическия срив, гърците, особено тези, които живеят в чужбина, вече възвръщат апетита си за акции и имоти в родината, привлечени от изгодните цени и оптимизма, че страната им все пак ще остане в еврозоната, пише Ройтерс.

Инвеститорите и брокерите на недвижими имоти твърдят, че интересът към сектора се е увеличил от лятото и са налице признаци, че масовото изтегляне на капитали от страната се забавя.

"Има сделки, които по-рано бяха немислими, но в момента изглеждат логични, тъй като външният свят започва да възприема правителството по-сериозно", коментира анализаторът Костас Казолидес, който консултира сделки с имоти в Гърция и Кипър от 35 години.

"Хората говорят за завръщане и покупки. Има вили на Миконос, които се предлагат за около 30% от реалната им стойност, защото продавачите изпитват финансови трудности", допълва той.

Опасенията, че инвестициите и банковите депозити ще се деноминират в една бързо поевтиняваща нова гръцка валута, ако страната напусне еврозоната, възпираха международните инвеститори от покупка на евтини активи и акции през последните години. Но коалиционното правителство на консервативния премиер Андонис Самарас, което дойде на власт през юни, направи положително първоначално впечатление на някои инвеститори. Това успокои страховете от фалит и излизане на Гърция от еврозоната.

Анализаторите от американската банка Citigroup по-рано този месец промениха прогнозата си, че Гърция почти със сигурност ще напусне еврозоната, като понижиха риска от подобно събитие от 90% на 60%, най-вече поради промененото отношение на останалите правителства на държавите, използващи единната европейска валута.

Данни на консултантската компания Lipper показват, че потокът от средства, напускащи гръцкия капиталов пазар, се е забавил през 2012 г. до 17 млн. евро към края на август в сравнение с 50 млн. евро през 2011 г. и 42 млн. евро през 2010 г.

Инвеститорите, играещи на гръцкия пазар на акции, през последните месеци берат плодовете на проявената смелост. Индекъст Athex нараства през последните няколко месеца, като се представя по-добре от други класове активи, като златото, ацкиите на нововъзникващите пазари, петрола и някои държавни облигации.

Въпреки тези причини за оптимизъм обаче все още има доста фактори, които възпрепятстват инвеститорите, включително решението на най-голямата компания в страната - Coca Cola Hellenic, да премести централата си в Швейцария, а акциите си - на Лондонската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
зарибяваща статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още