IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай бележат повишение в по-малко градове

Няма нужда правителството да въвежда нови мерки за затягане на сектора, което успокоява пазара, коментира анализатор

13:35 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в Китай бележат повишение в по-малко градове

Цените на новите жилища в Китай през септември са се повишили на месечна база в по-малко от половината градове, които следят държавните статистически служби, предаде Bloomberg.

Ръст е отчетен в 31 от 70-те града спрямо 35 през август. Понижение има в 22 града. Най-големи са повишенията в южните градове Гуанджоу и Шаогуан - с по 0,4% спрямо август. Големите градове Пекин и Шанхай отчитат поскъпване с 0,1%, а в 17 града цените са без промяна.

"Очаквахме цените да се стабилизират до края на тази година: нито срив, нито рязко покачване", посочва Джу Хайбин, главен икономист за Китай на JPMorgan Chase & Co. в Хонконг. "Данните показват, че пазарът на жилища се отлепва от дъното", допълва той.

Данните за жилищните цени са "положителни, тъй като те не показват сериозно покачване", твърди Джан Джъуей от Nomura Holding Inc. "Няма нужда правителството да въвежда нови мерки за затягане на сектора, което успокоява пазара. Пазарът на имоти в Китай е в контролируемо състояние".

Като част от започнатите преди повече от две години мерки за затягане на пазара, Китай повиши първоначалната вноска за ипотеките, въведе данък върху имотите за първи път в Шанхай и Чунцин, засили строителството на евтини социални жилища и въведе ограничения за покупка на жилища в около 40 града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още