IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на сектора на бизнес имотите в САЩ ще продължи и догодина

По-съществено активизиране на новото строителство се очаква през 2014 и 2015 г., според Forbes

12:55 | 17.10.12 г.
Възстановяването на сектора на бизнес имотите в САЩ ще продължи и догодина

Секторът на бизнес имотите в САЩ ще отбележи слабо подобрение през 2013 г., прогнозира Forbes.

Очаква се минимално засилване на строителната актовсто, леко подобрение при оперативните приходи, както и стабилизация при цените.

По-сериозно увеличение на оперативните приходи и цените се очаква през 2014 и 2015 г., което ще предизвика и по-активно строителство, посочва изданието.

Рецесията доведе до спад на усвояването на офисите, промишлените и търговските площи, което свали наемите. Така намаляха доходите на собствениците на подобни сгради.

Заради бавния процес на възстановяване обаче новото строителство почти замря. Необходимостта от нови сгради е близко до нулата, а компаниите, които искат да строят, за да отговорят на бъдещото търсене, се сблъскват с неохотата на кредиторите да поемат рискове и да отпускат финансиране за сектора на имотите.

Най-лесно намират финансиране първокласните проекти с добри наематели, реализирани от компании с добри парични потоци. С по-тесен набор от опции за финансиране разполагат инвеститорите, които осъществяват второкласни проекти.

В последните месеци обаче се наблюдава подобряване на наемните нива и повишаване на усвоените площи. Това в един момент ще доведе до ускоряване на темповете на строителството.

Високите нива на неусвоените площи обаче, наследени от рецесията, ще продължат да ограничават новото строителство поне до края на 2013 г., посочва изданието.

Според прогнозата не се очаква спад на лихвите през 2013 г., а при дългосрочните ипотеки е възможно дори покачване на лихвените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още