IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори извън Европа все повече навлизат на пазара на бизнес имоти

През първата половина на годината са вложени над 10 млн. евро с произход Северна Америка, Близкия Изток, Азия, Южна Америка и Австралия

11:20 | 17.10.12 г.
Инвеститори извън Европа все повече навлизат на пазара на бизнес имоти

Все повече презокеански инвеститори се интересуват от възможностите за инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа, пише онлайн изданието Property Wire.

Една пета от капитала, вложен в бизнес имоти на европейските пазари през първата половина на годината, е дошъл от неевропейски инвеститори, показват данни на консултантската компания CBRE.

В стойностно изражение тези средства възлизат на над 10 млрд. евро, като средствата идват основно от Северна Америка, Близкия изток и Азия, като е регистрирана засилена активност от страна на суверенни и пенсионни фондове.

Експертите посочват, че капиталът, влаган в имоти в Европа, започва сериозно да се диверсифицира от гледна точка на произхода, като за първи път се наблюдават инвестиции от Бразилия, както и от Китай, Малайзия и Чили.

Близо 4,2 млрд. евро са дошли от инвеститори от Северна Америка, 2,5 млрд. евро - от Близкия изток, 2,2 млрд. евро - от Азия, 800 млн. евро - от Латинска Америка и 200 млн. евро - от Австралия.

Предпочитаният сегмент за преки инвестиции в имоти от инвеститори извън Европа са офисите. В географско отношение пък се задълбочава разделението между северните и южните пазари, като в Южна Европа се отчитат спадове на инвестициите от порядъка на 25 – 55%.

Лондон привлича половината от целия капитал, вложен в Европа, като на неевропейските инвеститори се падат 7 от 10-те най-големи сделки в британската столица.

Париж също се радва на сериозна популярност сред неевропейските инвеститори, като двата града привличат две-трети от трансрегионалните инвестиции в сравнение с около една-трета при пика на пазара през 2007 г.

Германските пазари, както и шведската столица Стокхолм, също са популярни поради имиджа си на сигурни убежища в контекста на продължаващата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още