IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образованието отваря нови възможности за инвестиции в имоти в САЩ

Богати чужди инвеститори, които искат американско гражданство, могат да си купят виза, като инвестират в материалната база на независими училища

17:59 | 16.10.12 г.
Образованието отваря нови възможности за инвестиции в имоти в САЩ

Независимите обществени училища в САЩ преживяват бурен период, пише Ройтерс. Все повече финансови анализатори изразяват съмнение относно тяхната стабилност, а регулаторните органи в някои щати затвориха редица подобни учебни заведения заради слаби резултати.

Нестабилната икономическа обстановка затруднява достъпа на тези училища до финансиране. За да запълни този недостиг обаче се появи един неочакван източник на нов капитал: чуждестранните инвеститори.

Богати физически лица отКитай, Нигерия, Русия и Австралия харчат десетки милиони долари за класни стаи, библиотеки, баскетболни игрища и научни лаборатории за американските независими публични училища. Според официални лица от щата Флорида чуждестранните инвестиции в подобни заведени догодина са на път да се утроят до 90 млн. долара.

Причината? По държавна програма, известна като "EB-5", богатите чужденци могат на практика да купят виза за САЩ за себе си и семействата си, като инвестират поне 500 хил. долара в определени проекти. През последните две десетилетия по-голямата част от инвестициите отиваха в проекти за имоти, като луксозни хотели, ски курорти и дори бензиностанции.

Напоследък обаче находчиви брокери съзряха златна възможност да съчетаят нуждите на училищата и богатите чужденци. Така се „родиха“ инвестиционни сделки, които са от полза и за двете страни.

Движението на независимите обществени училища е противоречиво. Според критиците им, предвождани от учителските профсъюзи, те отклоняват средства от бюджетите за традиционните обществени училища. И все пак независимите обществени училища се радват на голяма популярност и в момента в тях учат над 2 млн. деца в САЩ.

Този вид училища се финансират публично, но се управляват частно, понякога от компании, които търсят печалба. Те получават пари от данъкоплатците за процеса на самото обучение, но не получават почти никакви средства за изграждането на необходимата материална база - класни стаи, библиотеки, спортни и други съоръжения.

Утвърдените и успешни вериги от независими обществени училища2 като KIPP, Green Dot или Achievement First2 се радват на сериозна подкрепа от филантропски фондации и частни спонсори. Стотици по-малки училища, които често са създадени от родители, търсещи различна образователна среда за децата си обаче, се затрудняват в намирането на финансиране. Много от тях се примиряват и изграждат базите си обикновено в мазета на църкви.

В последно време проблемът е още по-сериозен заради свитото кредитиране. Така за последните две десетилетия в САЩ са затворени около 15% от общо 6 700 независими обществени училища, най-вече поради финансови проблеми. Само през тази есен подобна участ е сполетяла 150 утвърдени подобни учебни заведения.

Програмата "EB-5" е била обект на остри критики в миналото. Някои имигранти-инвеститори загубиха както парите си, така и възможността да станат американски граждани заради неподходящи или корумпирани партньори в САЩ. Критично настроените американци пък поставят под въпроса смисъла да се разменят визи срещу подобни произволни инвестиции.

Въпреки това интересът към програмата расте. За първите девет месеца на тази година правителството е одобрило 3 000 молби от чужденци за участие в програмата - близо два пъти повече от общия брой на одобрените кандидати през миналата година.

Независимите обществени училища станаха особено модерни, защото според мнозина те не се влияят от рецесията. Миналата пролет например на инвестиционен форум в Китай бе отбелязано, че тези училища са елементарна инвестиция, защото могат да разчитат на стабилен поток от държавно финансиране.

Учителката от Аризона Холи Джонсън, която управлява три подобни училища и планира да отвори още едно догодина, споделя, че не може да повярва колко лесно са се намерили 4,5 млн. долара от чужбина.

"Не трябваше да правим абсолютно нищо", казва тя. Единственото условие било да отвори училищата си за потенциални инвеститори. Те не задавали много въпроси. Интересували се само от едно - да дойдат на място и да се уверят, че училищата реално съществуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още