IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата притисна наемите на луксозни жилища в Европа

Най-сериозно се повишават наемните нива на първокласните жилища на развиващите се пазари, като се очаква тенденцията да се задържи

08:48 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кризата притисна наемите на луксозни жилища в Европа

Кризата в еврозоната се отразява негативно на наемите на луксозни жилища в Европа.

Данни на консултантската компания Knight Frank показват, че към края на полугодието наемите на първокласните жилища на Стария континент са се покачили със само 0,5 на сто на годишна база при среден ръст от 2,3% в глобален мащаб.

От европейските пазари, обект на изследването на компанията, най-добре се е представил луксозният сегмент в Цюрих, където в периода април-юни цените са останали без промяна. На годишна и на месечна база наемните нива на луксозните жилища в града са нараснали с по 5 на сто.

В Женева наемите на първокласните имоти са останали без промяна към края на юни спрямо същия период на миналата година, а за второто тримесечие е регистриран спад от 1,4%.

Надолу са тръгнали и наемите на луксозните жилища в Лондон, макар и засега понижението да се ограничава под процент.

Най-голям спад е отчетен на наемите в Москва – 6,8% спрямо първото тримесечие и 3,2% на годишна база.

През второто тримесечие най-силен ръст на наемите на първокласните имоти е регистриран в Ню Йорк (Манхатън) – 7%. На годишна база повишението на наемните нива там е малко над 7 на сто, а от достигнатото дъно досега наемите са нараснали с близо 26 на сто.

Експертите посочват, че най-добре се представят развиващите се пазари на луксозни имоти.

Според данните през първото полугодие на годишна база най-много са се увеличили наемите на първокласните жилищни имоти в Найроби, Кения – със 17,2 на сто.

На второ място в класацията е израелската столица Тел Авив с годишен ръст от 8,3%, а на трето място е китайският град Гуандзъ, където повишението е от 8,2%.

В дъното на класацията е столицата на Бахрейн Манама, където е отчетен годишен спад на наемите на луксозните жилища от над 18 на сто. Кейптаун и Москва също са сред най-лошо представящите се наемни пазари на луксозни жилища.

Експертите очакват наемните нива на първокласните жилища на развиващите се пазари да продължат да нарастват с бързи темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още